nog drie teams in de race voor boerderij stegeren

Aquaponics of 200 jaar terug in de tijd?
De algemene challenge voor het oplossen van leegstand in boerderijen, een prijs van €750 ging naar And The People, een platform voor mensen uit de stad om coöperatief een match te vinden voor een boerderij. Voor de boerderij zelf zijn nog drie teams in de race, Aquaponics, De Groene IJsselvallei en De Kiem. Aquaponics is het enige Agro&Food-initiatief De initiatiefnemers experimenteren nu al op kleine schaal met de combinatie van een vis- en groentekwekerij in één. En zien de boerderij in Stegeren als een mooie kans om dit verder te professionaliseren. De Groene IJsselvallei wil een educatief project starten, waarin het leven en werken op de boerderij 200 jaar terug centraal staat. De Kiem stelt een maatschappelijk concept voor waarin jong en oud met en van elkaar leren.

Toeloop VAB-athon hoopgevend
De invulling voor de boerderij staat vrij, aldus de provincie, maar moet wel passen bij het landschap en de geschiedenis van de omgeving. Gedeputeerde Monique van Haaf: “De enorme toeloop en aandacht voor de VAB-athon zijn hoopgevend voor de toekomst van leegstaande boerderijen. Nieuwe functies voor deze boerderijen zijn hard nodig. Alleen op die manier houden we het buitengebied aantrekkelijk en leefbaar”. Alleen al in Overijssel is de verwachting dat tot 2030 maar liefst 3.000 boerderijen leegkomen. Dat is een derde van het totaal.

Wildcards en online stemmen
Tot 2 april kunnen teams die de VAB-athon hebben gemist zich nog melden via staging2.buitenkansen.nu. De provincie geeft nog enkele ‘wildcards’ weg aan teams met een finalewaardig idee. Tussen 10 april en 1 mei vindt een online publieksstemming plaats. Op 17 mei maakt de jury de uiteindelijke winnaar bekend en wordt de daadwerkelijke sleutel voor twee jaar overhandigd aan de nieuwe bewoners voor twee jaar. Het is uniek dat Overijssel voor twee jaar een boerderij ‘weggeeft’ om het winnende team verder zijn idee te laten uitwerken. De provincie ondersteunt dit met expertise en doet tegelijkertijd de nodige kennis en inzichten op als input voor nieuw beleid. Na deze twee jaar heeft de winnaar het eerste recht van koop op de boerderij.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.