ivn raalte zoekt vers bloed

“Laatst hadden we hier een lezing georganiseerd van Hugh Jansman; een landelijk bekende natuurexpert die onderzoek doet naar bijvoorbeeld otters”, vertelt Hendriks. “Daar raakte ik met bezoekers aan de praat. En er waren er velen die geen idee hadden wat IVN Raalte is en doet. Als je er vers bloed bij wilt, moet je je naamsbekendheid groter maken. En daarom deze open dag”, vertelt Hendriks.

De Raalter IVN-afdeling heeft in totaal twaalf werkgroepen. Vijf die zich richten op het monitoren en, indien mogelijk, verzorgen van nestvoorzieningen van verschillende vogelsoorten: de gierzwaluwen, roofvogels, steenuilen, kerkuilen en watervogels. Daarnaast houdt een werkgroep zich bezig met het plaatsen van nestkasten en een ander met vogelzang. Dan zijn er nog de werkgroepen hoogstamfruit (aanplant en onderhoud); wilde planten en kruiden (die momenteel bezig is met de aanleg van een natuurveld in Het Hoge Broek); wilgen knotten; voorlichting en excursies en tenslotte de natuurlijke omgeving. “Niet elke werkgroep heeft evenveel leden”, stelt Hendriks.

“De werkgroep natuurlijke omgeving werd bijvoorbeeld gedragen door Albert Hut, maar hij is onlangs gestopt. Hij kwam bijvoorbeeld namens IVN in actie toen het nieuwe tankstation geplaatst zou worden in Nieuw Heeten. In samenwerking met alle betrokkenen heeft hij de ligging iets kunnen aanpassen, zodat er meer oog is voor de natuur. Ik leg de nadruk op goed overleg, we zijn geen activistische organisatie. De banden met de agrariërs en de jagers zijn goed. Alhoewel, toen het Natuurlijk Huus haar plannen voor de natuurcamping presenteerde, heb ik namens IVN Raalte toch even een zienswijze ingediend. Die paste daar echt niet.”

Jeugd
IVN bestaat uit een stichting (professionele natuurexperts) en een landelijke vereniging met verschillende afdelingen (voor hobbymatige natuurenthousiastelingen). Elke afdeling is vrij om haar eigen koers uit te zetten. Raalte onderscheidt zich volgens Hendriks door de grote aandacht voor vogels. “Dat ligt ook aan het gegeven dat hier al verschillende vogelgroepen actief waren, toen in ’93 de Raalter IVN-afdeling werd opgericht. Die kwamen allemaal onder de IVN-paraplu. Ook valt op dat het hier lastig is om jeugdleden te vinden en te houden. Dat terwijl het bij andere afdelingen veel meer om de jeugd draait.

Hendriks: Onze afdeling bestaat nu grotendeels uit 55-plussers. Kijk, als onze afdeling zou wegvallen, zouden de inwoners van Raalte daar weinig van merken. Maar de natuur en de dieren wél. Steen- en kerkuilen zouden ineens hun nestkasten missen of een camping vinden op hun vaste plekkie, terwijl er geen alternatieve nestelmogelijkheden zouden zijn verzorgd. Gelukkig draaien we nog goed, maar we moeten wel in beeld blijven. De gemeente Raalte is nu bezig met nieuw kap- en groenbeleid. Wij willen graag een afgevaardigde in de werkgroep Groene Agenda, die op dat gebied de gemeente kan adviseren. Daarvoor zoeken we iemand.”

Heide
Hendriks voorspelt dat de natuur rond Raalte in de komende vijftig tot honderd jaar flink zal veranderen. “We hebben hier veel potentie voor het herontwikkelen van natuur. Zoals het vroeger was. Honderd jaar geleden hadden we hier veel heidegebied. Maar ik denk dat ze over honderd jaar kunnen zeggen dat er vroeger veel weilanden waren. De landbouw zal veranderen. Veel stukken weiland zullen we op termijn kunnen teruggeven aan de natuur. Voor heide of natte gebieden. Of in elk geval weide, waar de vogels op de eerste plaats komen. En dan omringd door houtwallen, waarmee ze vroeger, voor de ruilverkavelingen, de weilanden afzetten. Maar dat is niet iets voor de korte termijn, dat heeft tientallen jaren nodig. Gewoon langzaam, zo gaat dat altijd.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.