ingezonden tussen kunst en leegte

Toen begin jaren negentig mijn interesse voor poëzie, liefst in combinatie met beeldende kunst, werd gewekt, ontdekte ik Willem Hussem.  Hij werd mijn favoriet. Een woordkunstenaar die met een minimum aan woorden een maximaal beeld en beleving weet te creëren. “Op de zeef van het dichterschap krijgt het woord zijn zin” is één van zijn prachtige uitspraken. Via, via, kreeg ik destijds bij een bibliotheek elders in het land een boek over zijn leven en werk te pakken om er vervolgens schaamteloos met behulp van het kopieerapparaat een exemplaar voor mijzelf van te maken.

Voor zijn dicht- en schilderkunst kunst gold toen ook: onbekend maakt onbemind. Dankzij de Stichting Plint werden in 1994 en 2004 twee prachtige boeken uitgebracht met verzameld werk: “tussen schrift en leegte” en “warmte vergt jaren groei”. Daar ontdekte ik het kunstwerk in Raalte en was het voor mij een kunstwerk met een verhaal geworden.

Net als zijn poëzie is, in zijn streven naar eenvoud en zuiverheid, het plastiek  ontdaan van alle overbodigheid.  Hussems woorden in een interview met de Nieuwe Linie in 1966 (….waarvan ik ook een kopie bezit) “ik heb er een leven aan gewerkt om mijn werk zo eenvoudig mogelijk te krijgen. Ik moet die eenvoud elke keer opnieuw op mezelf veroveren”.

Zoals Gerard en Malou te Wierik vroeg ik mij ook af waar het kunstwerk zou herrijzen en was van plan het eens na te vragen. Tot ik gisteren geschokt de krant uit de bus haalde.

Het werk van een kunstenaar die pas na zijn dood de waardering kreeg die hij verdiende, verdween in de shredder; geplet, vermalen, vermorzeld, versplinterd, aan stukken!!

Ik zou er wel een paar flinke krachttermen aan willen wijden….. maar om in de sfeer van de kunstenaar te blijven; Westdorplaan Raalte wordt voor mij de plek tussen kunst en leegte.

Betty Stam-Oosterwechel
Heeten 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.