ingezonden intentieverklaring lelietelers

De lelietelers die actief zijn in de gemeente Raalte ondertekenden onlangs een intentieverklaring, waarin staat beschreven hoe zij werken met gewasbeschermingsmiddelen en omgaan met omwonenden. Jan Overesch reageert hierop:

“Ik denk dat deze telers niet weten wat de consequenties zijn van het gebruik van deze middelen. Middels mooie verhalen in de krant en een bloemenrand langs de randen, worden de burgers gerustgesteld. Zorgvuldig slaat in dit geval niet op duurzaam. Er wordt immers met gif gespoten.  Het is een zaak die telers, omwonenden en ons allen aangaat.

Wetenschappers waarschuwen al jaren voor de gevaren van gif voor het milieu, voor de gezondheid van omwonenden en voor de biodiversiteit – waaronder het voortbestaan van de bij. Die waarschuwingen worden door de overheid goeddeels genegeerd, nu wordt het in Raalte zelfs goedgepraat.

Nederland is letterlijk grootverbruiker van chemische bestrijdingsmiddelen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in onze land- en tuinbouw brengt tal van risico’s met zich mee. Gif-gestuurde landbouw is slechte landbouw voor de toekomst van onze kinderen en kinds-kinderen. Op korte termijn mag met behulp van chemische middelen de opbrengst dan hoog zijn, op lange termijn snijdt de landbouw zichzelf daarmee lelijk in de vingers.

Bestrijdingsmiddelen die op akkers worden gebruikt kunnen tijdens het spuiten verwaaien of, nadat ze op de bodem of op de planten zijn aangebracht, verdampen. Zo komen gifstoffen in de directe leefomgeving van mensen terecht. Ook stroomt een deel naar het grondwater. Niet voor niets maken waterleiding bedrijven zich ernstige zorgen.

Landbouwgif vervuilt ons (drink)water en bedreigt de biodiversiteit. Gif dat op akkers wordt gespoten of via zaadcoatings in de bodem wordt gebracht sijpelt door naar het grondwater. Dat gebeurt dan ook volop. Hoewel er normen zijn gesteld voor de toegestane hoeveelheden gif, blijkt ons water vaak veel sterker vervuild dan de overheid officieel verantwoord acht.

Door het hoge gebruik van landbouwgif neemt het aantal wilde planten en dieren op het platteland snel af. Ook komen er minder insecten voor op akkers en in weilanden. Dit heeft weer grote gevolgen voor het aantal vogels dat in deze gebieden kan overleven. Met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen laten we, kortom, onze biodiversiteit nog verder verschralen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat dit negatieve effect doorslaggevend en blijvend is. Willen we een einde maken aan het voortgaande verlies aan plant- en diersoorten, dan zullen we dus in elk geval moeten stoppen met de gif-gestuurde landbouw.”

Jan Overesch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.