honderden studenten bij verkiezingsdebat in raalte

De debaters, onder de enthousiaste en strakke leiding van dramadocent Sylvia van Raaij, waren Neville Nieuwenkamp (VVD, lid van jongerenorganisatie JOVD), Anita Engbers (PvdA, afkomstig uit Gouda en nr. 60 voor haar partij op de kieslijst), Hilde Palland (CDA, gemeenteraadslid in Kampen en nr. 21 voor haar partij op de kieslijst), Bert Terlouw (D66, Raaltenaar en nr. 49 voor zijn partij op de kieslijst), Annelies Futselaar (SP, gemeenteraadslid in Enschede) en Lucas Brinkhuis (GroenLinks, voorzitter van jongerenorganisatie DwarsOverijssel en zelf pas 18 jaar).

Ingaan op stokpaardjes
De studenten stelden hun vragen over de invoering van een (al dan niet maatschappelijke) dienstplicht, vluchtelingen, de aanpak van sexting en grooming, betaalbare huurwoningen en huursubsidie, de investering in fossiele brandstoffen, accijns op vlees, de zorg in Nederland en doorgaan met werken na je 65ste. Die onderwerpen gaven vervolgens iedere debater de kans even uit te pakken met zijn of haar stokpaardjes.

Eerste keer stemmen
De partijvertegenwoordigers namen het ‘lunchdebat’ (gepland tussen de twee min of meer vaste pauzes op school in) met en voor de jongeren van Landstede MBO Raalte uiterst serieus. Terecht ook, want het publiek bestond voor het overgrote deel uit jonge mensen die komende woensdag voor de eerste keer in hun leven kunnen gaan stemmen.

Winnaar van het debat
Een echte winnaar kende het debat niet, of het waren de studenten die een vermakelijke bijeenkomst bijwoonden, daarvoor één of twee lessen mochten missen en misschien iets wijzer uit de kantine kwamen dan dat ze erin gingen. Sylvia van Raaij vroeg hun aan het einde van het debat wel nog wie op een bepaalde partij zou stemmen, maar per partij werden steeds slechts enkele handen opgestoken. Toen zij vroeg wie ook na dit debat nog ‘zwevend’ was, stak ruim de helft een hand op. Stemmen is lastig, zeker als je het voor de eerste keer doet.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.