het is heerlijk wonen in een finse woning

Jetty over haar woning: “Logbouw, heet het, zoals ons huis gebouwd is. Negen centimeter dikke houten balken aan de binnenkant. Planken aan de buitenkant. Middenin een dikke laag steenwol. Bij het ontwerp hebben we rekening gehouden met de zon: de woonkamer ligt op het zuiden en westen; de keuken, de bijkeuken en de natte cellen op het noorden en oosten. Ook kunnen we te zijner tijd geheel beneden wonen. In de bijkeuken is de afvoerleiding voor de toekomstige douche al aangelegd.

De isolatiewaarde van ons huis is hoog. De ramen hebben HR++ glas. We denken er over om die te vervangen door HR+++, maar dan moeten de kozijnen ook vervangen worden en dat is ons (nu) te duur.

Op de zuidwestkant hebben we een serre aan het huis gezet. Vooral in voor- en najaar is het daar heerlijk zitten en ook in de zomer als het regent. In voor- en najaar vangt de serre veel warmte, waarmee we ook de rest van het huis warmer krijgen; in de zomer wordt het vaak te warm. Maar daarvoor hebben we een schuifpui tussen woonkamer en serre. De serre kan dus dicht. Maar hij kan ook aan alle kanten open!

Met een zonnecollector warmen we ons water op en mede daardoor hebben we met ons gasverbruik van 1.300 kuub per jaar een verbruik voor wat gemiddeld een tussenwoning doet. Vrijstaande woningen zitten vaak op het dubbele.

Door twaalf zonnepanelen hoeven we ook minder stroom in te kopen. Inclusief montagekosten betaalden we 5.500 euro. Het eerste jaar kregen we 940 euro terug van de energieleverancier teruggekregen en de maandlasten zijn met 65 euro verlaagd! Op de app kan ik dat allemaal volgen. Zelfs per kwartier. Of vergelijken met bijvoorbeeld precies een jaar geleden! Langzamerhand vervangen we al onze spaarlampen door LED-verlichting.

Energievakman

Een van ‘onze’ energievakmannen in Raalte is begin maart bij mij thuis geweest. Hij heeft een metertje op onze vloerverwarming aangebracht, zodat de pomp afslaat als het aangevoerde water onder een bepaalde temperatuur komt. Daarmee voorkom je dat de vloerverwarming onnodig koud wordt. Ook laat het de pomp in de zomer per dag zo’n 15 minuten draaien, zodat het systeem doorgespoeld wordt. Het apparaatje kost veertig euro zonder installatiekosten. De besparing per jaar is ongeveer 400 kWh, zo’n tien procent van ons totale gebruik!

Daarnaast heeft hij met een app op zijn telefoon het hele huis doorgelopen op zoek naar plekken die minder geïsoleerd zijn dan verwacht. Dat kan je zien aan de hand van warmtebeelden. Opvallend was de slechte isolatie in een hoek in de wc en de deurpost van de voordeur. Dat kun je simpel oplossen: Schapenwol met de achterkant van een potlood in de gleuven van de houten balken duwen!

Als het betaalbaar wordt, willen we onder alle nokpannen van het hoge dak een windturbine aanbrengen. Dan kunnen we nog serieuzer gaan nadenken over het vervangen van mijn C1-tje door een kleine elektrische auto…”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.