Home / archiefcentraal / harm janssens natuur landschap en landbouw

harm janssens natuur landschap en landbouw

In een ander artikel stond dat er sinds 1950 honderdduizend hectare natuurgebied bij is gekomen. Die grond is allemaal af gegaan van de landbouwgrond. Verder is er grond gegaan naar huizen en bedrijventerreinen. Dat betekent dus dat we meer dieren zijn gaan houden op minder grond.

Al het voer voor die dieren komt uit het buitenland. Iedere Nederlandse boer heeft behalve grond hier in ons land ook een flinke lap in Brazilië of Argentinië. Voor iedere hectare hier hebben we er drie ver weg. Het voer komt hier naar toe. Het vlees exporteren we maar de mest blijf hier. Als het aantal dieren groeit en het aantal hectares afneemt groeit het mestoverschot dus dubbelop. Omdat de prijzen voor vlees en melk heel erg schommelen en meestal te laag zijn stoppen veel boeren met hun bedrijf, ongeveer 5 per dag. Dus: het aantal hectares daalt, het aantal dieren stijgt en het aantal boeren daalt. Er komen dus per bedrijf automatisch veel meer dieren. De huidige gang van zaken is dus het recept voor de megastal.

De burgers lopen te hoop tegen deze megastallen vanwege het gevaar voor de volksgezondheid, milieu en dierwelzijn. Maar als dezelfde burger in de supermarkt consument is tellen er opeens ook andere afwegingen zoals de laagste prijs en gemak. Allemaal legitiem natuurlijk maar soms wel met elkaar in strijd. Het grootste gedeelte van datgene wat wij produceren aan voedsel gaat de grens over. Zoveel zelfs dat Nederland de tweede of derde exporteur van landbouwproducten ter wereld is. Terwijl we maar een klein landje zijn. Op zich een prestatie natuurlijk maar of het een systeem is dat we tot in lengte van jaren kunnen volhouden is maar zeer de vraag. Intussen komen er meer dieren, exporteren we steeds meer tegen een steeds lagere prijs en bouwen we fabrieken om het afval, de mest, te verwerken. Niet mijn idee van duurzaam. 

Lees ook

Natuurmomenten: Het verborgen meer

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Home / archiefcentraal / harm janssens natuur landschap en landbouw

harm janssens natuur landschap en landbouw

Harm Janssens (50) was tot 2014 boer in Noord-Groningen. Hij verwachtte een slechte toekomst van de melkveehouderij, verkocht de boerderij en streek op het Bouwhuis in Lettele neer. Daar heeft hij samen met Henriette een galerie van actuele kunst, vergaderlocatie en groentebedrijf. Harm was actief in de politiek en het boerenbestuur en heeft van daaruit een eigen visie ontwikkeld op de landbouw in Nederland. Harm beschouwt het platteland in een reeks artikelen.

Nu we op 15 maart weer mogen gaan stemmen proberen alle politieke partijen je er van te overtuigen dat een stem op hen de beste keuze is. Sommige partijen doen dat door uit te gaan van hun eigen verhaal anderen door het programma van hun (vermeende) tegenstander af te kraken. Een voorbeeld van dat laatste was de reactie van minister Dijsselbloem op de duurzaamheidsvoorstellen van GroenLinks. Hij noemde de ideeën voor vergroening van de Nederlandse economie ontwrichtend. Ik was eerlijk gezegd verbaasd over die opmerking maar toen ik er even over nadacht was het eigenlijk wel logisch. De PvdA is ooit groot geworden door zich in te zetten voor de emancipatie van de arbeider. Dat hield in dat de lonen omhoog moesten en prijzen naar beneden. Op die manier kon iedere arbeider een auto voor de deur hebben en iedere dag een stuk vlees op zijn bord. De ultieme emancipatie. Nu die doelstellingen bereikt zijn worden ook de nadelen ervan zichtbaar in de vorm van milieuvervuiling en dierenleed.

Over de nadelen van de auto wil ik het hier niet hebben maar wel over de intensieve veehouderij ofwel de bio-industrie. Welke term er gebruikt wordt is afhankelijk waar iemand staat in de discussie. Tot na de oorlog was vlees iets exclusiefs. Er waren maar weinig Nederlanders die elke dag vlees aten. Om er voor te zorgen dat dat veranderde moest de prijs van vlees naar beneden.  Ook de prijs van andere voedselproducten moest naar beneden. Op die manier hield de arbeider geld over voor zijn eigen auto en voor andere luxe producten en dat was dan weer goed voor de industrie. Dat beleid is uitstekend gelukt. Voedsel was nog nooit zo goedkoop en we komen om in de goedkope troep. Nu ook de nadelen zichtbaar worden zou je zeggen dat het anders moet maar niet bij Dijsselbloem cs. Zij houden vast aan het oude beleid gericht op goedkoop vlees en een eigen auto, zo lijkt het.

Ik ga geen stemadvies geven maar het is misschien goed om te bedenken in het stemhokje dat het CDA misschien de intensieve veehouderij de hand boven het hoofd houdt maar dat de PvdA aan de wieg van de bio-industrie heeft gestaan.   

Lees ook

Natuurmomenten: Het verborgen meer

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. En altijd is er wel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.