harm janssens natuur landschap en landbouw 3

De gebouwen zijn lastiger. De provincie Overijssel heeft nu een prijsvraag uitgeschreven om met plannen te komen voor leeg staande boerenbedrijven. Degene met het beste idee krijgt een boerderij en hoeft hem pas over twee jaar te kopen.

Eerlijk gezegd weet ik niet precies welk probleem de provincie hier wil oplossen. Zijn ze bang dat er geen goede ideeën zijn? Gezien het feit dat er 75 mensen meedoen aan de prijsvraag lijkt me dat er ideeën genoeg zijn. Ik vrees dat het echte probleem waarom boerenbedrijven zo lang leeg staan heel ergens anders ligt.

In de eerste plaats de kosten. Je moet een groot pand kopen, vaak niet al te duur maar dan komt het. De gebouwen zijn vaak nauwelijks geschikt voor de nieuwe activiteiten en meestal slecht onderhouden. De boel op orde maken kost klauwen met geld. Voor een startende ondernemer is dat een groot probleem. Twee jaar geen huur is natuurlijk mooi meegenomen maar een financiële borg van de provincie is waarschijnlijk nuttiger. Een extra zekerheid maakt het voor een bank aantrekkelijker om een goed idee te financieren.

Een tweede probleem is de burocratische jungle waar je door heen moet voordat je alle vergunningen hebt. In de eerste plaats een bestemmingsplan, bouwvergunningen, vaak moet er asbest gesaneerd worden enzovoort enzovoort. Overheden zijn er vaak heel goed in mensen te ontmoedigen. Iemand die je de weg kan wijze door die jungle kan heel nuttig zijn. Naar mijn idee moet de provincie daar op in zetten.

Plannen en ideeën zijn er genoeg maar hoe voer je ze uit? Ik denk dat de meeste mensen met plannen voor een oud agrarisch gebouw meer gebaat zijn bij een coach. Iemand om tegen aan te praten over de realiteitszin van je plannen. Iemand om je te helpen de vergunningen soepel te krijgen. En iemand die kan zorgen dat het geld rond komt. Niet door met een subsidie maar door middel van een provinciale borg.  Je hoeft de mensen niet te helpen creatief te zijn maar wel hun creativiteit uit te voeren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.