harm janssens koeien naar buiten

En het leverde natuurlijk mooie plaatjes op. Misschien is dat wel belangrijkste doel waarom koeien in de wei moeten: het levert mooie plaatjes op. De gezondheid van de dieren is ook een belangrijke reden om de koeien naar buiten te doen. De oude stallen hadden vaak geen beste luchtkwaliteit en betonnen vloeren zijn niet best voor de poten van de koeien maar moderne stallen hebben zachte roosters, ligbedden met matrassen en airco.

Voor het dierenwelzijn hoeven de koeien wat dat betreft niet naar buiten. Ook voor de boer is het vaak makkelijker om de koeien het hele jaar binnen te houden. Hij hoeft geen omheining te hebben. Gras maaien, inkuilen en bemesten gaat veel sneller en dus goedkoper. Bovendien krijgen de koeien het hele jaar hetzelfde voer terwijl als ze buiten lopen het dan te koud, dan te nat, dan te heet is enzovoort. Koeien goed weiden is een kunst op zich.

Even voor de duidelijkheid: toen ik zelf nog koeien had gingen ze ook altijd naar buiten in de zomer. Ik zou ook niet anders willen maar toch. Is een koe die niet buiten komt zielig? Ik weet het niet. Zou zo’n dier binnen staan met de gedachte: ”Ik wou dat ik buiten was”? Ik waag het te betwijfelen. Ik weet van een boer die een paar koeien kocht van een collega die de koeien nooit naar buiten deed terwijl hij dat wel deed. Eerst durfden deze dieren niet naar buiten toe en toen ze eindelijk buiten waren wisten ze niet wat ze moesten doen. Ze wisten niet hoe ze moesten grazen. De koeien waren daarom misschien niet zielig maar raar is het wel.

Als dierenwelzijn gaat over het vrij zijn van pijn, stress, ziekte, het hebben van genoeg te eten en schoon drinkwater dan hoeven koeien niet naar buiten. Als het gaat over de mogelijkheid om zo veel als het kan natuurlijk gedrag vertonen dan wel. Toch vermoed ik dat het naar buiten gaan van de koeien veel met ons welzijn te maken heeft.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.