grootschalige dijkversterking in salland weer stap dichterbij

Het werk aan de dijken vindt plaats om Salland nog beter te beschermen tegen toekomstige wisselende waterstanden. Het gaat om de dijk van de Spooldersluis in Zwolle tot de Haereweg in Olst. Naast dijkversterking moet op sommige plekken de dijk misschien ook worden verhoogd.

Drie fasen
Het project is opgeknipt in drie fasen. Begin dit jaar start de verkenningsfase, waarin allereerst alle mogelijke oplossingsrichtingen en ideeën worden geïnventariseerd. Vervolgens wordt per traject onderzocht wat de effecten en kosten zijn van de meest kansrijke oplossingsrichtingen en hoe deze het beste passen in de omgeving.

Voor de eerste fase heeft de bestuurlijke begeleidingsgroep met gedeputeerde Bert Boerman (provincie Overijssel), burgemeester Ton Strien (gemeente Olst-Wijhe), wethouder Ed Anker (gemeente Zwolle), Jos van Hees (directeur netwerkontwikkeling RWS-Oost Nederland), Herman Brink (provinciehoofd Staatbosbeheer Overijssel) en Hans de Jong (dagelijks bestuurslid WDODelta) vandaag afspraken gemaakt over het proces, de planning, de onderlinge samenwerking, de verbinding tussen de partners en over meekoppelkansen met dit project.

Meekoppelkansen
Meekoppelkansen zijn werkzaamheden, die in de periode dat het dijkverbeteringstraject loopt worden gecombineerd met de dijkversterking en een meerwaarde voor de omgeving hebben. Verschillende partijen hebben al tal van mogelijke kansen voor het gebied ingebracht.

Hans de Jong, dagelijks bestuurslid WDODelta daarover: “Om een zogenoemde meekoppelkans echt mee te moeten nemen in het werk, is er altijd een initiatiefnemer nodig om minimaal de kosten en risico’s mee te delen. Ik denk dat die meekoppelkansen in de komende jaren vast en zeker in het dijkverbeteringssproces een plaats vinden.”

Gedeputeerde Bert Boerman: “Dit is ook een kans om werk met werk te maken. Bijvoorbeeld door het onderhoud aan de provinciale weg op de dijk af te stemmen op de dijkverbetering. Daarmee beperken we de overlast voor de omgeving en het scheelt in de kosten. Een win-win situatie voor alle betrokken partijen.”

Dijkdenkers
WDODelta, doet dit niet alleen met andere overheden, maar werkt ook nauw samen met de belangrijkste doelgroep: de inwoners, op of bij de dijk. Daarvoor is ook een speciale groep samengesteld, de zogenoemde Dijkdenkers: vertegenwoordigers van overheden, bewoners, belangengroepen en bedrijven in de omgeving. WDODelta hoopt inspiratie op te halen in deze samenwerking met de Dijkdenkers om een veilige en mooi ingepaste dijk te realiseren.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.