gratis advies voor huiseigenaren om serieus energie te besparen

Iedereen met een eigen woning komt voor een advies in aanmerking, het maakt niet uit of dat een rijtjeshuis, een twee onder een kap, een vrijstaande woning of een boerderij is, als je maar zelf de eigenaar bent. En je moet wel serieus willen besparen.

Goed voor de portemonnee
Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch van ’t Natuurlijk Huus gaan de aanvragen coördineren. “Energie besparen is lang vooral een milieuzaak geweest, dat is het nog steeds wel, maar feitelijk is je energierekening naast de hypotheek ook gewoon een vaste maandlast,” zegt Agnes Heethaar. “Als je die structureel naar beneden kunt krijgen, ben je tot in lengte van jaren spekkoper. Je moet voor energie besparen wel investeren, maar het rendement is door die lagere energielast stukken groter dan wanneer je je geld op de bank hebt staan. In het energieadvies wordt overigens de terugverdientijd ook aangegeven. Er zijn ook subsidies en voordelige leningen voor isoleren.”

Om een lagere energierekening te krijgen moet je eerst denken aan het terugdringen van het verbruik van energie. Dat kan met een nieuwe cv, door kieren te dichten, dubbel glas aan te brengen of bijvoorbeeld een betere isolatie in de spouw aan te brengen. Maar je kunt ook zelf energie gaan opwekken met zonnepanelen. Ook dan gaat je maandlast natuurlijk omlaag.

Bereikbaarheid energieloket
De aanvragen lopen via het energieloket, dat wordt de komende drie jaar beheerd door ’t Natuurlijk Huus, voorbeeldproject voor natuurlijk leven. Je kunt het loket bereiken via telefoonnummer 06 – 82 11 91 22. Daar krijg je meer informatie over de werkwijze. Harrie Kiekebosch: “Het energieadvies is gratis, maar je moet wel serieus bezuinigingsplannen hebben. We sturen pas een energievakman als die vooraf al de nodige informatie gekregen heeft. We willen weten om wat voor huis het gaat, de isolatiestaat van het huis, het energieverbruik, dat soort dingen. Daarvoor is een checklist gemaakt die je vooraf moet invullen.”

Heethaar: “Met die kennis op zak komt er een energievakman langs, meestal is dat iemand bij je uit de buurt, het is hoe dan ook een vakman op gebied van energie besparen. Daarnaast is hij onafhankelijk. Hij geeft je advies, maar verwijst niet naar een bouwbedrijf of installatiebedrijf. Hij heeft daar overigens wel kennis over, dus als je wil kán dat wel.”

De energievakmannen zijn Ton Zomerdijk, Jan Oosterwechel, Frank Middelkoop, Frank Elders, Leo Pelgrom en Ron Stet.

Doel gemeenten
Met het energieloket proberen de gemeenten het energiegebruik in Raalte en Olst-Wijhe naar beneden te krijgen. Hoe meer woningen aan het eind van de rit een hoger energielabel hebben, hoe duurzamer dat is.

Deze gemeenten hebben vanaf 2017 bewust gekozen om het energieloket te laten uitvoeren door mensen uit eigen omgeving. Dat geeft vertrouwen en is wel zo duurzaam. Birgitte Keijzer van de gemeente Raalte: “Natuurlijk kunnen we ook  een avond organiseren bij u in de buurt. Eventueel samen met Buurkracht, in een aantal buurten gaan we daar nu ook al mee samenwerken.  Samen met inwoners, dorpen, bedrijfsleven en overheden, dat maakt deze aanpak sterk. De gemeenten hebben van provincie Overijssel ook een subsidie verkregen om deze energieloketten via de lokale aanpak te organiseren.

Ook in de gemeente Deventer is er een Energieloket bereikbaar via Deventer Energie. Daar wordt gewerkt met wooncoaches.  Keijzer: “We gaan in Salland een gezamenlijk aanpak organiseren. De energievakmannen werken intensief samen en kunnen daardoor de meest nieuwe technieken adviseren. Maar zijn ook op de hoogte van subsidiemogelijkheden. We staan aan het begin van deze nieuwe manier van samenwerken maar ik ben vol vertrouwen dat dit goed gaat werken.  Inwoners willen ook energie en daardoor geld besparen maar weten soms net niet de eerste stap te zetten. Door dit project kunnen we ze samen ondersteunen daarin.”

Checklist
Op weg naar een energie-advies moet je een paar voorbereidingen treffen. Dat maakt het de energievakmannen makkelijker de juiste adviezen te geven. Die voorbereiding kost even wat tijd, maar als je serieus overweegt energiebesparende maatregelen te treffen, krijg je daar een gratis onafhankelijk advies voor terug. Het advies verplicht je verder tot niets, het geeft helder inzicht welke maatregelen je kunt treffen om je energiegebruik naar beneden te krijgen.

Naam: _______________________________________________
Adres: _______________________________________________
Woonplaats: __________________________________________
Email: _______________________________________________
Telefoon: _____________________________________________
(ik ben eigenaar van de woning en ga er mee akkoord dat de energievakman alle ruimtes inspecteert)

Welke van de drie redenen geldt voor u (er kunnen ook meer opties gelden):
0 ik ben benieuwd naar hoe ik mijn energieverbruik kan verminderen
0 ik ga maatregelen treffen als ik die met een lagere energierekening redelijk snel kan terugverdienen
0 ik heb best wel geld over voor minder energiegebruik omdat dat dat goed is voor het milieu

U levert aan:
– bouwtekeningen van de woning (plattegronden, gevels) ter beschikking. (Als u deze niet meer hebt kunt u ze tegen kostenvergoeding bij de gemeente opvragen.)
– foto’s van de vrijstaande gevels (in elk geval voor en achter, eventueel van de zijkanten)
– meterstanden gas, water en elektrisch van de laatste drie jaar (kun je terugvinden op de site van uw leverancier)

Beantwoord de volgende vragen:
– Met hoeveel mensen woont u in de woning en wat is hun leeftijd?
– In welk jaar is uw woning gebouwd?
– Is het een hoekhuis, vrijstaand huis, een middenwoning?
– wat is het energielabel van uw woning?
– Zijn er verbouwingen uitgevoerd en zo ja, wat?
– Is de woning na de bouw al eens extra geïsoleerd? Zo ja, hoe en waar?
– Waar in de woning zit er enkel glas?
– Hoe verwarmt u uw huis? Indien met een CV-ketel, welk type en hoe oud is die?
– Zonneboiler: ja/nee
– Indien zonnepanelen: wat is het totaalvermogen in Wp?
– Indien geen zonnepanelen: is uw dak daar geschikt voor? Ja/nee

Tot slot
– Kent u andere mensen die wellicht interesse zouden kunnen hebben in het nemen van energiebesparende maatregelen? Wijs ze dan op de mogelijkheid van deze energiescan. Je mag ook hun naam en telefoon invullen:_______________________________________________
– Wist u dat oudere (vaat-)wasmachine, koel- en vrieskast, stofzuiger en afzuigkap, soms zoveel stroom gebruiken, dat je de aanschafkosten van een nieuwe soms al terugverdient door minder stroomverbruik?

Als u alle info verzameld hebt en dit formulier verder hebt ingevuld, kunt u het versturen naar
energieloketsalland@gmail.com
Meer info?: 06-82119122

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.