gewoon carolien vermoeidheid na hersenletsel

Mensen die een (hersenoperatie ter preventie van een) hersenbloeding, een CVA, beroerte, TIA of herseninfarct hebben gehad, hebben vaak last van mentale vermoeidheid. Omdat het nu anders is dan voor het hersenletsel, overbelasten anderen hen onbewust en belasten ze zichzelf ook vaak. In de begintijd van een hersenletsel maakt het lichaam namelijk al snel nieuwe verbindingen om toch te doen wat het gewend was. Dat kost veel energie.De hersenactiviteit is dan heel erg groot.

Soms kunnen ze nog wel naar het oude niveau terug, maar heeft het weken, maar vaker vele maanden en wat jaren nodig. Een meneer met een pittige hersenbloeding die snel toegaf aan de vermoeidheid, is na 1.5 jaar toch nog voor 85 procent hersteld. De doctoren hadden hem 50 procent gegeven. Soms knokken deze mensen tegen de vermoeidheid. Dit schijnt een negatief effect te hebben op de genezing. Soms keren ze niet meer naar het oude niveau terug.

Dus deze eerste weken, maanden en soms 1 tot 2 jaar is het belangrijk om te accepteren dat deze mens veel mag slapen en rusten. Dat geeft genezing. Blijven praten als iets nog niet kan en hulp vragen (‘bv ik kan nu nog niet dat moeilijke telefoontje doen, wil je me helpen”?), maar ook weer blijven bewegen wat kan. Elke keer goed voelen waar de grens ligt, soms een stukje verder, met en later zonder begeleiding.

Een mevrouw die een paar maanden terug pittige hersenoperaties heeft ondergaan, komt bij mij de vermoeidheid en emoties loslaten. Dat is soms wat ontmoedigend, omdat het lijkt dat ze nog meer moe wordt. Het herstel is echter sneller als ze aan de vermoeidheid toegeeft en gaat slapen. Het is een heel proces om aan deze zelfzorg toe te geven. Schuldgevoel naar de kinderen, schaamte, walging, boosheid, verdriet, machteloosheid; veel ideeën, maar niet kunnen uitvoeren nu. Langzaam dringt door dat ze mag overgeven aan Dat wat er is. Accepteren dat ze nu ‘maar’ 1 van de 5 activiteiten kan doen die ze vroeger deed op een dag. Dat ze echt veel slaap nodig heeft om te genezen. Dat de stemmingen en emoties bij me vrijgegeven worden, is heel fijn voor haar eigen draagkracht en natuurlijk veel fijner voor de omgeving.

Blokkades in de energiebanen worden vrijgemaakt, waardoor de energie beter kan stromen en nieuwe verbindingen in de hersenen worden nog sneller gemaakt door de extra ontspanning en rust. Ze geeft dus niet op bij het verbeteren van de energie bij hersenletsel. Misschien is het even heel vervelend om toe te geven aan de vermoeidheid, maar je wordt er sneller beter van.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.