gewoon carolien het helperssyndroom

Stap voor stap kon ik inzien dat het niet echt helpen was. Mijn eigen patroon was, dat ik mij daardoor groter maakte en de ander kleiner. Dit kwam voort uit mijn jeugd, waarin ik als kind mijn moeder heb proberen te redden. Voor mijn zwangerschap stierven mijn moeders ouders, een maand voor mijn geboorte stierf haar oudste broer en twee weken na mijn geboorte stierf de moeder van mijn vader. Onbewust voelde ik dat mijn moeder het zwaar had. Iets in mij besloot toen dat ik haar zou redden. Dat kon natuurlijk helemaal niet, want ik was maar een kind. Zo maakte ik mijzelf groter dan mijn moeder. Zo ging ik altijd denkende aan een ander, altijd de gaten proberen te dichten van een ander, door het leven. Ik werd er zelf niet zo gelukkig van en lichamelijk kon mijn lichaam het ook niet verteren. Ik dacht echter dat ik goed bezig was.

Een ander patroon, is bijna het omgekeerde. Soms zitten beide patronen in 1 mens. Soms zitten de patronen in verschillende mensen. In mij zat ook een onderstroom die dacht dat ik zwak en angstig was en die dacht dat anderen mijn ellende moesten oplossen. Dit patroon kwam onbewust bij mij als kind als ik niet genoeg liefde, aandacht en veiligheid kreeg of als ik als jongste klein werd gehouden, waardoor ik dat soms als waarheid ben gaan aannemen. Door dat te denken bleef ik vastzitten in het klein zijn. Die twee patronen houden elkaar dus zo in stand. Het is een evenwicht.  

Ieder mens heeft een kracht in zich, maar het denken (ego) zal zich tegen die kracht verzetten. Soms mag je jezelf dwars door de pijn heen verheffen. Groter worden dan de patronen,weten dat je Meer dan je persoon bent. Dat maakt iemand sterk en oneindig krachtig. Dan kunnen we met een hart vol liefde en vol overgave bij mensen met moeilijkheden aanwezig zijn, zonder iets te doen. Jij ziet die ander in haar of zijn kracht, terwijl die persoon dat zelf nog niet eens kan zien. Dat is het licht laten stralen. 

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.