gerlant horecabaan

De lokale kranten staan er vol mee deze weken. Advertenties van horecaondernemers die personeel zoeken. Ik had gedacht dat die banen zouden gaan als ‘zoete broodjes’. Wat blijkt? Even vragen bij wat lokale horeca, ze hebben dure advertenties gezet en maar één reactie. Een ander geen één. Een meisje van 17 heeft gereageerd en een vrouw uit ’55… Ik sta stom te kijken, eigenlijk twee keer. Maar één en je noemt er twee? En, uit 55… Wat is daar mis mee?

Raar idee, in mijn tijd was je blij als je een vakantiebaantje kon bemachtigen en zo een paar extra centen kon verdienen als tiener. Tegenwoordig is dat schijnbaar niet meer het geval. Raar idee dat tegenwoordig ouders hun kroost schijnbaar zoveel geven dat ze geen baantje meer nodig zijn. Anders zouden ze toch allemaal in de rij staan voor deze vacatures? “Een vrouw uit 55.” Een raar idee dat deze dame solliciteert op een baan in de horeca. Een raar idee dat zij op leeftijd uitgesloten zou worden. Of toch niet?

Paar weken terug. Ik was in de kroeg in Lierderholthuis. Ik zat daar net als nu met mijn rechterduim op het schermpje van de telefoon deze rubriek vol te typen. Een nieuwe, Elly bediende mij. Als echte horeca-medewerker had ze belangstelling, gaf me het gevoel welkom te zijn. Na wat algemeenheden over en weer hadden we een heel goed gesprek en ondertussen nuttigde ik ook nog even vier wishky. Die had ik normaal gesproken nooit genomen. De vier biertjes daarvoor waren eigenlijk al genoeg geweest.

Elly heeft vroeger bij de buurtsuper in Lierderholthuis gewerkt. Daarna 25 jaar een goede baan als secretaresse gehad bij een overheidsinstantie. Haar baan is wegbezuinigd. Ik vertaal dat als: ‘Ze was te oud en dus te duur’. Haar rekeningen moeten wel betaald worden, dus zij werkt nu weer in de horeca en met veel plezier. Ik moet zeggen, het mijne ook. Nederland vergrijst, de mensen die geld uitgeven in de horeca ook. Het lijkt me best logisch dat het personeel dus grijs is.

De dame uit ’55 krijgt nu een uitnodiging om te komen solliciteren. Ik heb de longen uit mijn lijf gepraat. Nee, niet over discriminatie op leeftijd, maar over dat ik liever bediend word door iemand met levenservaring en goede motivatie om te werken, dan door dat nieuwe meisje van 17 die rondloopt in een broek met gaten op de knieën, geen idee heeft wat er in de wereld te koop is en schijnbaar te weinig verdient om fatsoenlijke kleren te kopen.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.