gerlant ga stemmen turkijerel

Erdogan ontwikkelt zich razend snel als een dictator volgens onze westerse normen en de verkiezing in Turkije waar voor hier in Nederland campagne gevoerd moest worden kan hem helpen nog sterker in het zadel te komen zitten. Onze politici kunnen her verkozen worden aanstaande woensdag.

Na deze actie van Rutte en de andere regeringspartijen denken veel mensen ineens anders over hem. ‘Zie je wel ? Hij heeft wel ballen’. Zij komen wel voor onze waarden en normen op.

Honderd jaar geleden was een zelfde soort ontwikkeling de eerste aanzet tot een Eerste Wereldoorlog. “De moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk (en zijn vrouw) in Sarajevo vormde mede de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog; de redenen voor het uitbreken van deze oorlog zijn echter uiterst complex. De moord vond plaats op 28 juni 1914, toen de Oostenrijkse troonopvolger samen met zijn echtgenote, Sophie Chotek Gräfin von Chotova, hertogin von Hohenberg, een bezoek bracht aan Sarajevo, de hoofdstad van de Oostenrijk-Hongaarse provincie Bosnië en Herzegovina.”  Leest u het hele verhaal op wikipedia en analyseer het voor u zelf

Ontwikkelingen rondom Turkije lagen aan de basis van WW1. Een opeen stapeling van politieke acties en reacties resulteerde in oorlog met alle gevolgen van dien. Die ontwikkelingen zien we nu ook weer.

Rondom de wereld staan dictators en populisten op die het onderbuik gevoel  van onvrede voeden en politici die daar op reageerden. Lees je geschiedenis, leer de geschiedenis en leer daarvan. Laat je niet gek maken door politiek gekrakeel. Kijk je Turkse buurman niet aan als een eventuele vijand maar als broeder. Houd het hoofd koel wat er de komende tijd ook gebeurd.

Nog geen twee maanden geleden analyseerde ik hier de woorden van politicoloog Jonathan Holslag adviseur van eerste vicepresident van de Europese Commissie Frans Timmermans in het Belgische blad Vilt. Hij voorspelde tussen de regels door met dodelijke precisie oorlog. https://sallandcentraal.nl/positief-patriottisme-in-plaats-van-negatief-nationalisme  En dat heeft alles weer temaken met vrije handel, onze voedselvoorziening en wat er op dit moment speelt op ons platteland. Als u gaat stemmen, neem dat ter overweging mee.

We staan op een kruispunt, eigenlijk een rotonde. We rijden rond en moeten bepalen welke richting we als land, als natie opgaan. Dat doen we samen a.s woensdag in het stem hok. Gebruik je verstand ga stemmen, denk niet alleen met uw hart maar ook met uw kop.

gerlant@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.