gemeente gebruikelijke gang van zaken bij aankoop grond veldegge heeten

Het raadslid stelde vragen over de aankoop van de grond in Heeten en de rol van de gemeente daarin. Dat deed hij naar aanleiding van een uitspraak van het Gerechtshof in een zaak van de Belastingdienst tegen de voormalige eigenaar van de grond.

Aankoop grond
De grond waarover hier wordt gesproken, is door de gemeente in 2008 aangekocht met het doel in Heeten woningen te bouwen. In die tijd voerde de gemeente een actief grondbeleid door gronden  te kopen in de directe omgeving van de bestaande woningbouw. Deze grond was daarin van strategisch belang. De gemeente heeft de gronden en alle bijbehorende gebouwen gekocht voor 3,4 miljoen.

De woning en bijbehorende bedrijfsgebouwen zijn in het taxatierapport als één bedrag opgenomen. Op verzoek van de verkoper is in de verkoopovereenkomst een splitsing gemaakt; de woning en een perceel ter grootte van 1000 m2 is voor een bedrag van €450.000 opgenomen. Dit bedrag was volgens de gemeente reëel, gelet op de marktprijzen voor vergelijkbare woningen met een dergelijke kavelgrootte.

Voor de gemeente Raalte was het niet uitzonderlijk om mee te werken aan de splitsing van genoemde bedragen. “De verkoper blijft te allen tijde verantwoordelijk voor zijn eigen aangifte bij de belastingdienst”, laat de gemeente weten.

Aangifte belasting
De inspecteur van de belastingdienst was het niet eens met de €450.000,- en heeft een hogere belastingaanslag opgelegd. Daarop maakte de verkoper de gang naar de rechter. Deze stelde de verkoper in eerste instantie in het gelijk. Vervolgens heeft de inspecteur bezwaar gemaakt tegen de uitspraak van de rechtbank. In 2011 heeft de belastingdienst de woning laten taxeren, daar kwam een bedrag uit van €270.000. Dit betekende voor de verkoper een naheffing van de belastingdienst.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.