ga stemmen want het zijn de belangrijkste verkiezingen ooit

Door Bert Terlouw

Als iemand die wel eens een opiniestuk schrijft op Salland en Vechtdal Centraal, of als iemand die wel eens een mening geeft op artikelen, ben ik benaderd een stukje te schrijven waarom ‘gaan stemmen’ belangrijk is. Dat doe ik graag.

De belangrijkste verkiezingen ooit. Dat hoor ik gedurende de hele campagne die ik aan het voeren ben.  Dat klopt. Juist daarom ben ik er trots op deel uit te maken van de groep mensen waarop kan worden gekozen. Dat schept grote verantwoordelijkheden die ik graag wil aangaan.

Mensen zweven. Discussies over tegenstellingen tussen arm en rijk, laag en hoogopgeleid, stad en regio. Het lijkt wel alsof er alleen maar twee tegenstellingen zijn in Nederland. Daar geloof ik niets van.  Er is namelijk niet één goed of kwaad, één waarheid of één leugen, één goede cultuur en één slechte cultuur of noem maar op. De werkelijkheid is altijd veel genuanceerder, maar die genuanceerdheid lijkt soms niet meer te mogen en dat is erg jammer. 

Ik sta zelf op de kieslijst voor mijn partij. Daar ben ik trots op en werk hard om de benodigde voorkeurstemmen te halen. Op straat tijdens het flyeren tref ik zeer veel mensen die hun keus nog niet hebben gemaakt. Voor veel kiezers is het maken van een keus ook lastig. Er zijn er ook die hun stem al wel hebben bepaald en ook al is die keus niet de mijne, die mensen gaan wel stemmen en  dat is hartstikke goed. Niet alleen het mogen stemmen is prachtig, maar nog mooier omdat nog niet zo lang geleden vrouwen zelfs nog geen stemrecht hadden. 

Toch… tijdens het flyeren in Deventer afgelopen zaterdag, ben ik veel vrouwen tegengekomen die glashard zeiden dat ze geen zin hadden in te gaan stemmen, kost ze teveel tijd, gaan liever met vriendinnen ergens koffie drinken en winkelen . Ongelofelijk! Ik kan daar echt niet bij. In grote delen van de wereld beschouwen mensen het namelijk als een grote eer om te mogen stemmen.  Staan mensen in honderden meters lange rijen uren te wachten voor het stemhokje. Er is daarnaast hard geknokt voor vrouwenrechten in Nederland. Dus: ken je geschiedenis en stem in ieder geval wel.

Niet stemmen levert ook op dat uw niet uitgebrachte stem automatisch naar de grootste partij gaat. Dus wanneer u bijvoorbeeld niet wilt dat de PVV de grootste wordt of dat die in mijn beleving zeer dictatoriale partij recht krijgt op uw stem zonder dat u dat wilt, dan zult u toch echt op een andere partij moeten gaan stemmen om dat te voorkomen.

Toch gaat het er volgens mij om dat iedereen hoe dan ook een recht heeft om te stemmen. Een recht waarvoor in het verleden hard is geknokt, waar mensen ook hun leven voor hebben gegeven.  Vergeet die geschiedenis  niet en pak daarom dat stemrecht met twee handen aan. Het in vrijheid mogen gaan stemmen schept  ook de morele verplichting om te gaan stemmen vind ik. Dus ga in ieder geval stemmen, liefst op mij natuurlijk 😉

Waarom op mij? Ik sta als zeer ervaren verpleegkundige voor een goede landelijke discussie van de marktwerking in de zorg (zoals het nu gaat vind ik het namelijk niet goed gaan), sta als oorlogsveteraan voor een goed defensie en veteranenbeleid , sta als amateur archeoloog voor een fatsoenlijk erfgoedbeleid én ik sta natuurlijk als Raaltenaar en Sallander voor de opvatting dat de specifieke regionale Overijsselse thema’s hoog op de agenda moet komen te staan in de Tweede Kamer.  Ik hoop dat u mij uw voorkeurstem gunt  zodat ik namens u goed volks vertegenwoordigend werk kan gaan doen daar.

Bert Terlouw, Raalte
Kandidaat Kamerlid D66
Fractievoorzitter D66 Raalte
(voormalig Statenlid voor Provinciale Staten van Overijssel  &  Voormalig voorzitter D66 Overijssel) 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.