ga stemmen waarom stemt iemand pvv

In de reeks ‘ga stemmen’ is het woord aan Jan Oostewechel.

‘NO-W, NO-W, NO-W’ en verbaasd werd ik wakker uit mijn droom. Ik had ernstige zorgen over de politieke normvervaging in Nederland, Europa en de rest van de wereld. In dromen verwerk je wat je overdag meemaakt. Dus ook de beelden in de media. Zoals dat Journaal van gisteren. Poetin, Erdogan, Trump, Wilders, Kim, Le Pen en diverse dictators uit bananenrepublieken inclusief Engeland verkondigden hun waarheid aan het volk.

Maar waar komt dat ‘NO-W, NO-W, NO-W’ vandaan? Klinkt als no way.

Ik droomde vermoedelijk een oerdrift tegen deze boodschappers. Ons land, Europa, de wereld kan toch niet gegijzeld worden door deze narcistische personen met demagogische trekjes?

‘NO-W, no way’

Ik ben benieuwd naar de PVV-stemmer. Wie is dat. Wat is zijn hoofdmotief? Is daar moed voor nodig, om op een partij te stemmen die door de een groot deel van de Nederlanders wordt uitgekotst. Het moeten er zat zijn, die PVV-stemmers. In alle peilingen staan ze er goed voor.

De afgelopen jaren – de crisis – zijn niet gemakkelijk geweest. Het huidige kabinet heeft maatschappelijke structuren gesloopt waarop we als Nederland altijd zo trots waren. Wilders voelt dat ongenoegen feilloos aan, parasiteert daarop, bereikt zijn kiezers in al zijn eenvoud op doordachte manier. Jaloersmakend.

Hoe kan ik de PVV-stemmer werkelijk doorgronden? Met welke vragen is hij (of zij) bezig?

Is het een proteststemmer? Is zijn drive ingegeven vanuit zijn persoonlijke behoefte? Neemt de PVV zijn angsten weg? Is zijn stem ingeven vanuit het brede democratische maatschappelijke belang?

‘NO-W, NO-W, NO-W’, ik werd er mee wakker uit mijn nachtmerrie.

Kan de PVV Nederland weer trots maken? Is een partij zonder leden eigenlijk wel een democratische partij? Of ruilt de PVV-stemmer zijn democratische vrijheid in voor het individuele belang van de alleenheerster Wilders?

Wat schieten wij eigenlijk op met de PVV? Wat zijn de oplossingen van Wilders? Kan de PVV-stemmer mij dat uitleggen? En kan Wilders samenwerken? Kan hij compromissen sluiten? Wil hij eigenlijk wel regeren? Hoe overlegt hij met zijn achterban – die hij niet heeft?

Dat ik ga stemmen is een zekerheid, de partij waarop nog niet.
No-w, no way, ik weet het. Niet op Wilders.

Jan Oostewechel

PS: Wil je ook een bijdrage leveren aan dit dossier? Schrijf een stuk en stuur het naar redactie@sallandcentraal.nl of redactie@vechtdalcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.