ga stemmen maar stemmen we op een persoon of op een partij

Door Dick Mars

“Een stemadvies ga ik u niet geven, u kunt dat zelf heus wel bepalen. Nee, ik wil het wel eens hebben over de vraag of we zouden moeten stemmen op een persoon, of op een partij.

Op een persoon die kreten slaakt, of op een partij die een goed onderbouwd programma heeft.
Op een idealist of op een gedegen politicus.
Op een extreme stroming , of meer op het midden.
Op een man of een vrouw.
Op een persoon met een migratie-achtergrond of op een ‘autochtone’ Nederlander?

Er valt heel veel te kiezen, maar we mogen allemaal maar één cirkeltje rood maken, of wordt het toch een vierkantje?

Ik ga zeker stemmen, maar weet nog niet op wie of wat. Ik heb al wel een aantal politici met elkaar zien en horen debatteren, maar daar wordt je niets wijzer van. Elkaar afkatten, elkaar verwijten dat ze iets wel of niet gedaan of nagelaten hebben, en vrijwel nooit rekening houden met het gegeven dat je elkaar na de verkiezingen wel eens keihard nodig kunt hebben.

Nou ja, een enkeling heeft het doen van beloftes inmiddels afgeleerd.

Misschien dat ik wel eerst partijprogramma’s ga lezen, maar ik vrees dat ik na het A-4tje van de PVV en het boek van Artikel1 daar ook wel weer genoeg van heb. En wanneer je de oneindige moed hebt gehad om ze allemaal door te worstelen, dan weet je nog niets concreets.

Het zal dus wel kiezen worden op basis van richtingen: links, rechts of midden. En dan zou ik – het is geen geheim – ergens rechts op het middenveld gaan spelen. Maar ja, ik kan niet voetballen…

Dan maar het eliminatie-spelletje; doorstrepen wat afvalt.

Dan vallen af:
– Alles wat naar verwachting minder dan vijf zetels haalt, want die zijn veroordeeld tot de oppositie.
– Alles wat meer dan vijf zetels gaast halen, maar in mijn ogen wat te extreem is.
– Alle partijen die expliciet een ander uitsluiten, of absolute breekpunten hebben.

Zo, nu wordt het overzichtelijker, nog maar een stuk of zeven partijen over.

En dan nog de vraag of ik op een persoon moet gaan stemmen of op een partij. Ik denk toch maar op de partij, tenzij… 
Alweer een moeilijke keuze, gezien het relatief kleine aantal kandidaten uit ‘mijn”’ regio. Maar ja, wat stelt Salland nu helemaal voor wanneer je het afzet tegen de Randstad en Zuidoost Brabant. Logisch dat daar veel meer kandidaten vandaan komen. Afspiegelingsbeginsel heet dat.

Ik heb nog één optie: de stemwijzer. Maar nee toch? Daar zijn er ook weer meerdere van. En ze geven allemaal een iets andere uitkomst. Nou weet ik nog niet wat ik moet doen.

Nou ja, we zullen het de komende week maar met min of meer grote belangstelling gaan volgen op TV en niet op de sociale media. Dat laatste vind ik helemaal het toppunt worden van oppervlakkigheid en kretologie.

Het zal er wel op neerkomen dat ik in het stemhokje mijn oude vertrouwde keuze maak, en de bovenste naam aankruis van…

Ja dat houd ik nog even voor me.

Ik wens u veel wijsheid toe bij het maken van uw keuze.

Dick Mars

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.