feest 100 jaar aloysius op de boskamp

Het begin
Het begon ruim 100 jaar geleden. Door de Katholieke kerk op de Boskamp werd een verzoek ingediend om een Katholieke school te mogen bouwen. Een jaar later stond hij er, een beeldbepalende school, midden in het dorp naast de kerk met drie lokalen en een Meestershuus.

Het Kerkbestuur was tevens Schoolbestuur en trok Meester Blom aan. Hij werd het eerste hoofd van de school (bovenmeester) en ging wonen in het Meestershuus. Naast meester Blom werkten er twee schooljuffen, de gezusters Jeannet en Nelly de Jong. Beiden waren afkomstig van Ameland en bleven werken op de school tot zij trouwden.

De school groeit
Het ging goed met de St. Aloysiusschool op de Boskamp. Voorheen gingen de kinderen naar Olst, maar nu kon er dus op de Boskamp naar school worden gegaan. Twee jaar na de opening moest er al een lokaal bijgebouwd worden. Later volgden nog twee lokalen en had de school op haar hoogtepunt in de ’50-’60 jaren ruim 200 leerlingen. 

De kerk had tot 1971 een grote vinger in de pap als het ging om het onderwijs op de Aloysiusschool. Toen werden school en kerk ‘ontvlochten’ en werd er in 1981 een nieuwe stichting opgericht. Momenteel valt de Aloysiusschool onder een groot samenwerkingsverband van scholen; mijnplein

Lesgeven verandert
Niet alleen het gebouw en de organisatie veranderde. Ook de manier van lesgeven ging met de tijd mee. Van zeer klassikaal onderwijs naar onderwijs dat meer individueel gericht is, met hulpplannen en per kind een uitgezet traject. Van een leitje, via het schoolbord naar het digibord, met al zijn mogelijkheden.

Van zes dagen lange dagen per week naar school naar 5 kortere dagen per week. En ook de rol van de ouders veranderde mee. Werd er voorheen klakkeloos overgenomen wat Meester Blom zei, tegenwoordig denken ouders mee in de Ouderraad, Medenzeggenschapsraad en diverse werkgroepen.

Voorbereidingen voor het feest
Zo ook in de Voorbereidingscommissie voor het grote Lustrumfeest. In de commissie zitten ouders, oud leerlingen, een huidige leerkracht en oud directeur Hans Flierman. Samen bereiden zij een enorm feest voor op 22 en 23 september.

Op vrijdag 22 september wordt het 100-jarig bestaan voor de huidige leerlingen van de Aloysiusschool gevierd met een groot speelpleinfeest in Ot en Sien stijl. Op 23 september is het feest voor alle oud-leerlingen en leerkrachten van de Aloysiusschool; ook de ouders van kinderen die op deze school zaten, zijn van harte welkom. Tijd voor een grote reünie, vol oude foto’s, films, oud schoolmeubilair, verhalen en bekende gezichten. De reünie wordt in tijdsblokken ingedeeld. Zo zorgt de organisatie ervoor dat de kans dat je oud klasgenoten tegen komt zo groot mogelijk is. Het wordt een dag vol gezellig weerzien in en rondom de school. 

De officiële reünie begint om 11.00 uur. Rond 16.00 uur stoppen de activiteiten in de school, maar er kan doorgepraat worden tijdens een gezellig samenzijn, met muziek, in het tegenover gelegen Eetcafé Boskamp (voorheen Ten Have/IJsseldijk). 

Herinneringsboekje
Tijdens het 100-jarig bestaan van de school wordt een herinneringsboekje uitgegeven. Een boekje vol oude foto’s, verhalen van oud (en hele oude) leerlingen en veel wetenswaardigheden rond de school. De voorbereidingsgroep heeft het boekje bijna rond, maar mochten er nog leuke anekdotes of bijzondere foto’s boven water komen dan kunnen die alsnog opgenomen worden.

Nu al opgeven
Iedere bezoeker aan de feestelijke reüniedag krijgt een herinneringsboekje. Voor de organisatie is het daarom van belang tijdig te weten hoeveel mensen er ongeveer gaan komen. Het is daarom fijn dat u zich nu al aanmeldt voor de reünie van 23 september. Dit kunt u doen door te gaan naar de website: staging2.aloysius-boskamp.nl  

Kosten: € 10,- (incl. 2 consumpties en het herinneringsboekje, kosten bij aanmelding te voldoen). Het leuke is dat je op de website kan zien wie zich al hebben aangemeld. Dat is al een aardige lijst, maar die kan langer.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.