expositie vol verbindende scholierenkunst in holstohus

Het verbinden van beide oevers van de IJssel was de opdracht waarmee Alejandra Lunagajardo, leerkracht beeldende vorming op de Capellenborg, leerlingen van de Klimboom en de Capellenborg aan het werk zette om ze samen kunstwerken te laten maken. “Toen Elleke Steenbergen van ut Huus mij vroeg om in het kader van de Veldtocht mee te doen aan een kunstprojectje, zag ik daar wel een leuke uitdaging in”, vertelt Alejandra. “Samen hebben we een plannetje gemaakt en dit vorm gegeven.”

Even schakelen
Een hele dag verbleven Klimboom-leerlingen op de Capellenborg om samen vorm te geven aan kunstwerken. De 12-jarige Bram kijkt positief terug op die samenwerking. “Het was even schakelen, want ik ben gewend om te werken met kinderen van mijn eigen leeftijd. Maar het ging eigenlijk allemaal heel goed”, vertelt hij. “Ik vond het leuk om de kinderen van de Klimboom iets te leren.”

Ook Ilona (10) kijkt met een goed gevoel terug op haar uitstapje naar de Capellenborg. “Eén van de jongens met wie ik samenwerkte woont bij mij in de straat. Op straat plaagt hij mij soms wel eens, maar bij het werken aan de kunstopdracht ging het juist heel goed. Ik vond het zo leuk op de Capellenborg dat ik nu zeker weet dat ik daar later ook naar school wil.”

Glijbaan over de IJssel

Het verbinden van de IJsseloevers spreekt tot de verbeelding. Zeer diverse kunstwerken ontsproten aan het brein en de handen van de leerlingen. “Sommige kinderen maakten een kabelbaan, anderen een brug, tunnel of glijbaan”, vertelt Lex (12). De glijbaan begint op de ene en eindigt op de andere oever. “Zo kun je heel relaxed naar de overkant roetsjen.” Voor Lex was het samenwerken met jongere kinderen een mooie leerervaring. “Ik vond het leuk om de kinderen te leren hoe ze met een lijmpistool kunnen werken. Daarnaast heb ik de kinderen ook geleerd hoe de elektrische zaag werkt.”

Verbinding en samenwerking is ook bij de Veldtocht-expositie in het Holstohus te zien. Samen met Jack Nuissl van de expositiecommissie ‘Kijk’ richtten leerlingen van de Capellenborg en de Klimboom de expositie in met kunstwerken waaraan basisschoolleerlingen uit Olst-Wijhe tijdens de Veldtocht gewerkt hebben. Daarnaast zijn de werken van de Klimboom-Capellenborg-combinatie te zien.

Leren exposeren

“Ik vind het echt leuk om te helpen met de inrichting”, vertelt Bram. “Zeker ook omdat Jack erbij is. Hij heeft er echt verstand van. Hij heeft ons bijvoorbeeld geleerd om naar de kleuren te kijken. Ook heb ik door hem geleerd om niet alles op gelijke hoogte op te hangen.”

Iedereen die benieuwd is naar de prachtig kunstzinnige resultaten van de culturele Veldtocht kan een kijkje nemen in het Holstohus. De expositie is tijdens openingstijden te bekijken van 29 maart tot en met 30 april 2017.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.