Home / archiefcentraal / daniel lohues moi

daniel lohues moi

Kjel, wat een muzikant is Lohues. Gitaar, mondharmoica, piano. Blues, klassiek, country, pop. Hij tovert het allemaal uit zijn hoofd en handen, schijnbaar met het grootste gemak van de wereld.

Lohues: “Mensen vroagt wel iens wrum as ik de Blues niet mear doe. Ik ben bang det ik d’r in blief. Echt woar. Det meen ik. De Blues grip oe bie de strot. Det is nie goed mien jong.” Maar gelukkig deed ie er nog wel eentje. En stiekem verderop in de show nog een. Ribs&Blues moet toch nog maar eens polsen…

De liedjes van de Lohues van nu zijn meer en meer luisterliedjes, kleinootjes uit het leven gegrepen, van een klein veugeltie dat bij hem achter in de tuin wat rondhupt tot liefdesverdriet van het zuiverste soort. Opa had het altijd al gezegd: ook iedere nare ervaring wordt uiteindelijk een mooi verhaal. Maar dan moet je ze wel zien, die verhalen. En Lohues ziet ze, komt ze tegen, verdiept zich er in.

Zijn verbindende teksten leggen de liedjes altijd een beetje uit, geven de setting van het moment dat Lohues het liedje voorbij zag wandelen. Dit jaar zijn die teksten cabaretesk beter dan ooit, goede verhalen met een komische noot, stuk voor stuk herkenbare pentekeningen uit het dagelijkse leven van ons allemaal. Maar met een vergrootglas erop gelijk ook relativerend en lachwekkend.

De grapjes gingen gisteren veel over ‘hunnie doar in’t westen’ en wij hier in het oost’n. Lohues doet af en toe een westeling en zijn accenten na. Verrassend leuk is dat, als je daar ‘onder mekare’ in het oosten naar luistert. Beetje dat gevoel van ‘kort vöar de konte’ en ‘maak mar woar wat ie ie zegt’. Die gedragscode van ‘met weinig woard’n kunne wie ok wel zeng wat wie denkt’. Neem de titel van Lohues’ show. Je kunt zeggen dat je het zo fijn vindt weer terug te zijn, je kunt ook dat gevoel uitstralen en uitdrukken met ‘moi’.

Benieuwd hoe hij daar mee weg komt als hij boven de IJssel geprogrammeerd staat. Benieuwd ook, of hij daar alles in het plat doet.

Inhoudelijk geen grapjes hier, want Daniël staat vanavond weer voor 300 mensen in het Hoftheater. We willen hem het gras niet voor de voeten wegmaaien.

Lees ook

Lezing over acupunctuur in Dorpshuus

HEINO – Herman Tichelaar verzorgt op woensdag 27 oktober een lezing over acupunctuur in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.