column boswachter spijker mijn ecologische voetafdruk

Op deze duurzaam-pagina geven we steeds iemand anders het woord over zijn duurzame leven. Deze keer Arend Spijker die zich privé en beroepsmatig bezighoudt met de kwetsbaarheid van de schepping, “zeg maar met duurzaamheid en rentmeesterschap.”

“Eerlijk gezegd ging ik er van uit dat ik wel een redelijk ‘duurzaam leven leidde’. Totdat ik de uitslag van de voetafdruktest las die ik had ingevuld: ‘Uw ecologische voetafdruk is 4.9 hectare, dat betekent dat als we dat allemaal doen, dat er dan bijna drie aardbollen nodig zijn, om zo te kunnen leven!’  Dat is wel even schrikken! Eerst dacht ik nog dat het over iemand anders ging. Maar nee, ik had toch echt zelf die vragenlijst (http://voetafdruktest.wnf.nl/ ) ingevuld!

Ons gazonnetje maaide ik wekelijks. Groen en strak moest het zijn. Sinds een paar jaar doe ik dat niet meer, het ‘onkruid’ mag gewoon groeien. En wat gebeurt er? Onkruiden blijken ineens prachtige pinksterbloemen, margrieten, boter- en paardenbloemen. Een palet van paars, wit en gele kleuren. Veel kleurige bloemen, zelfs het oranjetipje, en vele andere mooie vlinders komen er op af. Een klein ‘natuurgebiedje’ in mijn achtertuin!

Trouwens bij ons is mijn vrouw kampioen duurzaamheid, al jaren zorgt zij ervoor dat we ons afval scheiden, dankzij haar hebben we nauwelijks afval, bijna alles wordt hergebruikt!

Vaak roept ze mij tot de orde; mijn waterverbruik, de thermostaat die ik nog wel eens wat hoger zet, in plaats van een extra trui aan te trekken, gebruik van de auto in plaats van de fiets….

Echt, elkaar erop aanspreken, helpt!

Ach ja, er valt nog veel te verbeteren en het zijn maar kleine stapjes, maar vele kleine stapjes worden samen wel grote!

Duurzaamheid en rentmeesterschap, het zijn prachtige woorden en mooie begrippen. Op mijn eigen manier probeer ik er invulling aan te geven en het gaat met vallen en opstaan. Maar ach, ik ben, net als u, ook maar een mens.”

Arend Spijker

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.