broekland maakt zich op voor twintigste editie kole kermse

“We hadden het er laatst nog over om ook Snapchat- en Instagram-accounts te maken”, vertellen Bastiaan Veltien en Sil Journée namens het feest. “Maar al snel was het van ‘ho ho, het moet wel de Kôle Kermse blijven.’ We gaan wel wat doen met social media, maar dan wel op onze eigen manier.” 

Het thema van dit jaar is: ‘Van een Kôle Kermse thuiskomen’. “Waarom zouden we moeilijk doen”, stelt Bastiaan. “We hebben al de meest vreemde thema’s gehad. Van ‘Make skik, not war’ tot een Roze Zondag. Ditmaal houden we dicht bij huis.” De organisatie is van plan om een aantal bevriende sportteams of carnavalsverenigingen uit te nodigen. Ze krijgen allemaal een zak munten aangeboden. Wat ze verenigt? Ze zijn ooit allemaal van een Kôle Kermse thuis gekomen na een verblijf in Broekland. Of dat nou was omdat ze te diep in het glaasje hadden gekeken of omdat ze dik hadden verloren.

Wintermutsen
Verder krijgt de tent natuurlijk een ‘koude’ aankleding. Dat betekent dus sneeuw. Bovendien worden er speciale wintermutsen bedrukt. “Maar verder geen gedoe. Het feest is goed zoals het is. Eigenlijk zijn we het levende bewijs dat een goed feest helemaal niet veel opsmuk nodig heeft. Tentje, bandje, biertje, dat is nog steeds de basis. Daar zorgen wij voor. Het publiek maakt het af met een beetje gooi- en smijtwerk. Met name op de zondagmiddag.”

Bastiaan zegt niks teveel. Stagedivers, gesmijt met bier, hooi en ballen uit de ballenbak en wilde danspartijen; The Muppet Show is er af en toe niks bij. De organisatoren deden zelf ook graag een duit in het zakje. Zo lieten ze zich er jarenlang op voorstaan het feest in zeven weken tijd te organiseren. “Maar dat lukt nu helaas niet meer”, stellen Bastiaan en Sil. “Maar eerlijk is eerlijk, de laatste band en DJ hebben we nog maar kort geleden vastgelegd.”

Besloten feest
De oprichters van de Kôle Kermse zijn Arnoud Korterik en Jasper Guldemond. Zelf indertijd fanatieke tentfeestgangers. Om die lange periode tussen de winter en de start van het tentfeestseizoen te overbruggen, besloten ze om in ’95 een fuif te houden voor vrienden en bekenden.

“We hadden op aanraden van een ambtenaar melding gemaakt van een besloten feest”, vertelt Jasper. “Maar toen we een tweede persbericht de deur uitdeden waarbij we meldden dat we een wat grotere tent hadden besteld, werd de gemeente wakker. De ambtenaar nam het echter voor ons op, dat moeten we hem nageven, en zei dat hij ons de constructie met het besloten feest had aangeraden. Het college besloot toen om ons eenmalig een vergunning te verlenen. Het feest was in een tent van vijftig bij tien meter. Het land was iets heuvelachtig. Als je achterin stond, kon je het podium niet zien. Het was zo druk. Rond half elf hebben we alle taxicentrales laten weten dat de tent vol was.”

Lobbywerk
De gemeente weigerde daarna om mee te werken aan het feest. Dat had alles te maken met alcohol-matigende beleid. Toen Raalte echter het evenementenaanbod uitbreidde met Ribs & Blues, klom Broeklander Jan in ’t Veld in de pen. Als Ribs & Blues mocht, dan de Kôle ook. Zijn lobbywerk had succes. In ’98 vond de eerste officiële editie van de Kôle plaats, als driedaags feest en met Guldemond als voorzitter van de organisatie. De opbrengst stroomde terug naar het dorp. Om precies te zijn naar een spaarpotje voor de bouw van het Horsthuis. Inmiddels staat het complex en wordt de opbrengst gebruikt om de exploitatie aan te vullen.

Het programma omvat eigenlijk maar vier onderdelen. Twee feestavonden op vrijdag en zaterdag, een ludieke veiling op zaterdagmiddag en een feestelijke middag op zondag. Alles vindt plaats in een tentencomplex met een podium, barfaciliteiten, een kleine kermis (zonder grote attracties), een garderobe en wat vermaak voor kinderen, zoals een ballenbak en een springkussen. In het verleden scoorde het feest nog landelijke publiciteit met ludieke programmaonderdelen als een slakkenrace en hooivorkdarten. Die traditie is een stille dood gestorven. In plaats daarvan heeft het feest elk jaar een thema gekregen. “Veel Broeklanders verkleden zich op zondagmiddag in de sfeer van het thema”, vertellen Bastiaan en Sil. “Hartstikke leuk, maar de bezoekers hoeven zich absoluut niet verplicht te voelen om dat te doen. Het is vrijheid, blijheid.”

Programma
Het feest begint vrijdag 17 maart met een feestavond mmv DJ NilSound (uit Wesepe) en de formatie Franky’s Flying Circus. Deze band, een wisselend collectief van muzikanten, allemaal stamgasten van Café Dollars in Arnhem, was in het verleden ook regelmatig te gast op het feest. “Zie het maar als een kleine ‘best of’, in het kader van het twintigjarig bestaan”, vertellen Bastiaan en Sil. Aanvang is om 21.00 uur. Het programma gaat zaterdag om 14.00 uur verder met de ludieke veiling. De kavels liggen vanaf een uurtje of één ter inzage. ’s Avonds is er een feestavond met medewerking van DJ Total Tommy en de allround Top 40-band Session. Zondagmiddag vanaf 14.00 uur wordt het programma afgesloten met de feestband Tonca (“ABBA voor de vrouwen, Normaal voor de mannen en alles wat tussen zit”) en DJ Total Tommy.

Zie verder staging2.kolekermse.nl. De entree is altijd gratis. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.