bijna acht miljoen views voor sjaak klein heerenbrink uit heino

Vanuit de hele wereld krijgt Sjaak nu reacties. Het aantal volgers van zijn Facebookpagina steeg van ruim tweeduizend naar dertigduizend. “Je mag het rustig weten, ik ben helemaal in de wolken. Jezus man, bijna 8 miljoen mensen weten nu van het bestaan van deze kachel!”

Sjaak groeide op in Raalte (de Krieghuusbelten om precies te zijn) en woont na wat omzwervingen door Salland nu in Zwolle. In het buitengebied van Heino heeft hij zijn eigen werkplaats waar hij zelf ‘kustom fire pits’ bouwt. Van oude, roestige lpg-tanks en compressor- en propaanvaten last hij zijn constructies in elkaar. Met kettingen, sleutels en andere materialen zorgt hij voor ‘accenten’. Van duivelskoppen tot Vikingen, van vlammende schedels tot Hawaïaanse totems; zijn kachels/barbecues kunnen elke vorm aannemen. Dat alles combineert hij met een zijn baan bij de BAM in Lelystad, waar hij nog vier dagen in de week werkt.

Twee jaar geleden maakte hij samen met een maat zijn eerste vuurkachel. Een broddelwerkje, zo vindt hij nu zelf, maar het opvallende ding mocht op veel enthousiasme rekenen. “Drie uitlaatpijpen eraan, het brandde als een crematorium. Er kwamen gewoon vuurstralen uit de pijpen. We hadden een schedel uitgesneden en die erop geplakt. Met grote sleutels als botten er onder. Toen besloot ik er eentje voor mezelf te maken. Lukte ook leuk. Trots zette ik een foto op Facebook, twee dagen later had ik hem verkocht.” Inmiddels gaat zijn werk de wereld over. Hij schat zelf dat hij met nummer 82 bezig is. “En nog steeds heb ik er zelf geen een.”

Details
Sjaak wilde echter graag meer doen met zijn passie. Alleen één probleempje: “Veel mensen vinden mijn kachels te gek, maar er zit zoveel werk in, dat bijna niemand de vraagprijs kan en wil betalen.” Daarom besloot hij vorig jaar om zijn kachels te verhuren voor feesten, partijen en evenementen. Zo ontstond ook het idee om een extra opvallende kachel te maken. “Het was Lemmy of Eddie (de mascotte van Iron Maiden, red.). Alleen zitten er vele malen meer details aan Eddie. Dus werd het Lemmy. Nee, zelf heb ik helemaal niet zoveel met de muziek van Motörhead. Ik groeide op met Iron Maiden en Metallica, maar ik ben niet iemand die bands of clubs volgt. Maar ja, Lemmy is nou eenmaal een icoon!”

Motorclub
Eind vorig jaar was het ding af. Sjaak plaatste een filmpje van de brandende ‘Lemmy’ op Facebook en kreeg daarop veel reacties van vrienden, kennissen en volgers, maar daar bleef het bij. “Maar eind februari verhuurde ik de kachel aan een motorclub. Die hielden een feestje. Daar speelde ook een Motörhead-tributeband. De voorzitter van de motorclub tagde de zanger van die band een dag later onder een filmpje van die kachel. Hij deelde het toen op zijn facebookpagina. En daarna ging het ineens hard.

Het filmpje kwam terecht bij andere Motörhead-tributebands en het eindigde zelfs op de officiële Motörhead-Facebookpagina. Ik weet niet hoeveel duizenden keren het wel niet is gedeeld. Echt, ik kon mijn telefoon wel uitzetten. Hij bleef maar gaan. Van over de hele wereld kwamen positieve reacties. En ik denk wel honderd vragen om ook een kachel te maken, waaronder uiteindelijk een handjevol serieuze gegadigden.”

Sjaak ziet nu zijn kans. “Ik heb besloten dat dit mijn leven gaat worden. Hoe? Dat moet ik nog uitvogelen. Maar ik ga hier hoe dan ook meer mee doen. De verhuur van mijn kachels heeft in elk geval een flinke boost gekregen. Ik wil meer bijzondere exemplaren maken. Ik heb er net eentje klaar die gebouwd is naar het model van een oude benzinepomp. En Eddie? Ja, die zal er nou vroeg of laat ook wel komen!”

Computergestuurd
Sjaak heeft nog meer plannen. “Ik ga nu toch bezig met iets dat ik vroeger verfoeide. Ik wil gaan werken met computergestuurde snijmachines. Kijk, mijn hart ligt bij het ouderwetse handwerk. Het is een ambacht, maar nogmaals, door de hoeveelheid uren die ik in de kachels moet steken, zijn ze maar voor een select publiek betaalbaar. Ik ben nu bezig om een ontwerp van een custom vuurkorf in de computer te krijgen, zodat die snijmachines hem in pasklare onderdelen kunnen snijden. Een paar in elkaar zetten en dan kijken of het aanslaat! Het kan raar lopen. Dat is wel gebleken. Dit had ik never nooit niet verwacht. Kolere zeg…”

Bekijk hier de video met bijna 8 miljoen views.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.