bert terlouw alleen vanuit bonaire heb ik geen stem gehad

De teller voor Terlouw bleef uiteindelijk steken op 1.749, ongeveer een tiende van het aantal voorkeursstemmen dat recht geeft op een zetel in Den Haag. Toch zit de Sallandse politicus allerminst in zak en as. “Het aantal voorkeurstemmen vind ik behoorlijk”, zegt hij. 

Bonaire
D66 kende tijdens de campagne een soort ‘voorkeursbehandeling’ voor de eerste dertig kandidaten én voor vrouwelijke kandidaten. Als op plek 49 geplaatste mannelijke kandidaat moest Bert het dus bijna volledig op eigen kracht doen. “En op zich is dat best wel goed gegaan ondanks dat ik niet gekozen ben. De stemmen kwamen niet alleen uit Overijssel, maar ook uit alle andere provincies. Alleen vanuit Bonaire heb ik geen stem gehad.”

In Overijssel verzamelde D66 in totaal ruim 77.000 stemmen. Hoewel er twee kandidaten uit de provincie meededen, kreeg er geen genoeg voorkeursstemmen voor een zetel. “Dat is wel jammer”, vindt Terlouw. “Maar goed, er kunnen slechts 150 mensen de Tweede Kamer in en er deden er honderden mee. Dus vallen er ook honderden af. Daar hoor ik helaas bij.”


Voor het eerst stemmen
Hij kan er nu rustig op terugkijken, maar de afgelopen maanden waren ‘intensief en hectisch’. De verkiezingsdag zelf besloot Bert daarom in alle rust te beleven. Na nog twee uurtjes flyeren op het station in Zwolle was de grote campagnedrukte voorbij. “Mijn zoon Koen was in februari 18 jaar geworden en mocht voor het eerst stemmen. We zijn samen naar het stemlokaal gegaan.”

De avond werd beleefd bij de verkiezingsavond van D66 in Scheveningen. “Harstikke gezellig met ongeveer duizend mensen. Daarna begon het spannende wachten voor de uitslagen van de voorkeurstemmen. Een beetje een sinterklaasgevoel van vroeger zeg maar.”

Verschil met Von Martels
Een gevoel dan ongetwijfeld ook bij zijn concullega Maurits von Martels uit Dalfsen speelde. Hij wist wel genoeg voorkeursstemmen te bemachtigen. “Hoe dat kan? Overijssel (of Salland) is duidelijk een CDA-bolwerk. Maurits heeft zich daarbinnen als agrarisch specialist geprofileerd”, aldus Terlouw, die het mooi vindt dat er iemand uit de regio in de Kamer komt. “Volgens mij kun je stellen dat D66-kiezers in Overijssel beduidend minder regionaal en meer landelijk hebben gestemd. Dit in tegenstelling tot het CDA-stemmers. Daar zit een cruciaal verschil.”

Nog een keer?
Nu het ‘Kamer-avontuur’ voorlopig ten einde is, richt Terlouw zich weer op de Raalter gemeenteraad. Als fractievoorzitter van D66 Raalte focust hij zich nu op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. “Of ik me over vier jaar weer kandideer voor de Tweede Kamer weet ik nu echt nog niet. Ik ben nu 53, voel me gezond en fit en vond vorig jaar dat de tijd rijp was om me te kandideren. Ik kan niet in een glazen bol kijken hoe mijn persoonlijke situatie er over vier jaar uitziet. Dat zie ik dan wel weer. Mocht het wel zover gaan komen, dan heb ik nu alvast een heel goede leerschool gehad.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.