zondagse gedachte woorden

Je moet/mag binnenkort gaan stemmen. Je wordt bedolven onder een stortvloed aan woorden…de een nog beloftevoller dan de ander. Waarom hoor je die woorden alleen vlak voor de verkiezingen? Wat moet je stemmen? Welke woorden zeggen de waarheid? En welke waarheid? Wiens waarheid? En zo raak je gemakkelijk het spoor bijster in een kakofonie aan woorden die veel beloven maar vaak zo weinig zeggen
Dan heb je vooral wat aan een woord dat waarachtig is. Een woord dat komt van iemand die doet wat ie zegt en zegt wat ie doet.

We worden in onze tijd bedolven onder een stortvloed aan woorden. Ik denk ook aan alles wat er in onze tijd aan woorden wordt ge-SMS’t, getwitterd, ge-facebooked, ge-whatsapped en ge-e-maild. Ik wil daar helemaal geen negatief waardeoordeel over uitspreken. Het kan een hele waardevolle manier zijn om betrekkingen met elkaar aan te gaan en aan te houden. Waarbij ik mij – maar dat zal wel ouderwets zijn – wel eens afvraag waarom mensen elkaar écht alles willen laten weten: waar ze zijn, wat ze doen, wat ze laten, wat ze zien, wat ze proeven. Maar ja. Wat voor mij misschien wat betekenisloze woorden en tweets zijn, kan voor een ander een hele positieve waarde hebben.

Maar woorden, tweets, smsjes, e-mails kunnen ook kwetsen, pesten, pijn doen, discrimineren, omlaag halen, haat uitspreken. Hoeveel mensen, jong en oud zijn er niet die elkaar via de sociale media enorm pesten en vernederen. “Je bent te dik, te dun, te dom..ik mag jou niet..dat kun je niet..rot op.. je bent niet welkom” ( en dan hou ik het hier qua woordgebruik nog heel netjes). Het zijn woorden die een mens een leven lang klein kunnen houden, kunnen beschadigen. Soms zo erg dat het leidt tot zelfdoding.

Maar er zijn ook woorden die een tegenwicht kunnen bieden. Woorden die kunnen helen, verzorgen, troosten, helpen, inspireren, ondersteunen, houvast geven: “je bent goed zoals je bent..je kunt het wel..ik mag jou wel..dat doe je goed..welkom hier ..prima..fijn zo..goed zo.. zullen we het samen doen..je mag er zijn..ik accepteer jou..ik vergeef je..kom maar bij mij”.
Het zijn woorden die de macht der liefde in zich dragen. Zullen we proberen vooral zulke woorden te spreken, te twitteren, te facebooken, te whatsappen, te e-mailen…?

Harry Bloo, pastor parochie H. Kruis

Je moet/mag binnenkort gaan stemmen. Je wordt bedolven onder een stortvloed aan woorden…de een nog beloftevoller dan de ander. Waarom hoor je die woorden alleen vlak voor de verkiezingen? Wat moet je stemmen? Welke woorden zeggen de waarheid? En welke waarheid? Wiens waarheid? En zo raak je gemakkelijk het spoor bijster in een kakofonie aan woorden die veel beloven maar vaak zo weinig zeggen

Dan heb je vooral wat aan een woord dat waarachtig is. Een woord dat komt van iemand die doet wat ie zegt en zegt wat ie doet.

 

We worden in onze tijd bedolven onder een stortvloed aan woorden. Ik denk ook aan alles wat er in onze tijd aan woorden wordt ge-SMS’t, getwitterd, ge-facebooked, ge-whatsapped en ge-e-maild. Ik wil daar helemaal geen negatief waardeoordeel over uitspreken. Het kan een hele waardevolle manier zijn om betrekkingen met elkaar aan te gaan en aan te houden. Waarbij ik mij – maar dat zal wel ouderwets zijn – wel eens afvraag waarom mensen elkaar écht alles willen laten weten: waar ze zijn, wat ze doen, wat ze laten, wat ze zien, wat ze proeven. Maar ja. Wat voor mij misschien wat betekenisloze woorden en tweets zijn, kan voor een ander een hele positieve waarde hebben.

 

Maar woorden, tweets, smsjes, e-mails kunnen ook kwetsen, pesten, pijn doen, discrimineren, omlaag halen, haat uitspreken. Hoeveel mensen, jong en oud zijn er niet die elkaar via de sociale media enorm pesten en vernederen. “Je bent te dik, te dun, te dom..ik mag jou niet..dat kun je niet..rot op.. je bent niet welkom” ( en dan hou ik het hier qua woordgebruik nog heel netjes). Het zijn woorden die een mens een leven lang klein kunnen houden, kunnen beschadigen. Soms zo erg dat het leidt tot zelfdoding.

Maar er zijn ook woorden die een tegenwicht kunnen bieden. Woorden die kunnen helen, verzorgen, troosten, helpen, inspireren, ondersteunen, houvast geven: “je bent goed zoals je bent..je kunt het wel..ik mag jou wel..dat doe je goed..welkom hier ..prima..fijn zo..goed zo.. zullen we het samen doen..je mag er zijn..ik accepteer jou..ik vergeef je..kom maar bij mij”.

Het zijn woorden die de macht der liefde in zich dragen. Zullen we proberen vooral zulke woorden te spreken, te twitteren, te facebooken, te whatsappen, te e-mailen…?

 

Harry Bloo, pastor parochie H. Kruis

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.