werkgroep luidt noodklok om afname patrijzen in salland

Het aantal patrijzen is in Nederland sinds 1980 met ruim 90 procent afgenomen. Ook in Salland komt de patrijs steeds minder voor. “Ze zijn er nog wel, maar ze hebben het moeilijk”, stelt de werkgroep. De patrijzen moeten het hebben van ruigtes met variatie in planten. Daar vinden ze voedsel en verschuilen ze zich voor roofdieren. “Maar juist die ruigtes verdwijnen.”

Ruiger
Patrijs van Salland is daarom gestart met de actie ‘Mag het wat ruiger’. Daarmee richt ze zich vooral tot agrariërs. “Het moderne boerenland bevat steeds minder ruigtes en randen. Plekken waar wilde planten ongehinderd en onbespoten kunnen groeien en bloeien. Daar willen we verandering in brengen, want juist die ruigtes zijn erg belangrijk voor vogels als de patrijs om te overleven. Ze vinden er schuilplekken, nestelgelegenheid en voedsel. Hun jongen kunnen hebben er meer overlevingskansen.”

Naast de patrijs, kunnen volgens de werkgroep veel andere wilde planten en dieren zich nog maar amper staande houden. “Die achteruitgang van de biodiversiteit baart ons grote zorg. De voornaamste oorzaken zijn bekend. Door intensivering, schaalvergroting, monoculturen en inzet van bestrijdingsmiddelen krijgen veel soorten dieren en planten het steeds moeilijker.”

Maaien
Wanneer meer boeren er weer toe overgaan om ruigtes intact te houden of te laten ontstaan, zijn soorten als de patrijs daar heel erg mee geholpen. “Ook helpt het om (randen van) grasland pas in juli te maaien. Dat voorkomt dat nesten ‘uitgemaaid’ worden.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.