waterschap wil rioolwater en maaisel duurzaam inzetten

“Het moet in het dna van onze medewerkers zitten. Dat is de ambitie en mag van ons worden verwacht”, zegt bestuurder Hans de Jong. Zon- en windenergie, energie uit (riool)water en het benutten van biomassa, zoals maaisel, worden gezien als mogelijkheden met perspectief. Door dit ‘duurzaam-inclusief’ werken wil het waterschap in 2025 energieneutraal zijn.

Energieneutraal betekent dat het eigen energieverbruik volledig wordt gedekt door energie uit eigen duurzame bronnen. Denk hierbij aan zon, wind, (riool)water, biomassa en biogas. Waterschappen verbruiken veel energie, vooral op hun rioolwaterzuiveringen. WDODelta verbruikt 27 mln kwh elektriciteit per jaar. Dat is te vergelijken met het energiegebruik van ongeveer 7700 huishoudens.

Rioolwater
Drents Overijsselse Delta beschouwt rioolwater als bron van waardevolle grondstoffen en wil deze zoveel mogelijk benutten. Een voorbeeld hiervan is het terugwinnen van fosfaat uit het afvalwater. Fosfaat is een grondstof die schaars aan het worden is en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld kunstmest. Ook wil het waterschap zo weinig mogelijk afval produceren en het wel geproduceerde afval hergebruiken.

Maaisel niet langer afvoeren en composteren, maar vanaf 2020 een waardevolle bestemming geven, is ook een ambitie. Zo kan maaisel worden ingezet als bodemverbeteraar of als grondstof voor biobased producten. Hierbij worden vezels uit maaisel hergebruikt bij de productie van papier, karton of verpakkingsmateriaal. Ook kan van maaisel een nieuw houtachtig bouwmateriaal (VeggieTimber) worden gemaakt, bruikbaar voor eigen beschoeiing.

Footprint
De Jong: “Door duurzaam werken te verankeren in al onze taken, willen we onze CO2-footprint verkleinen. Daarmee leveren we een bijdrage aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. Niet alleen omdat het kan, maar omdat het moet. Dit ‘duurzaam-inclusief’ werken, kunnen we overigens niet alleen. We dagen inwoners, bedrijven, scholen, verengingen en andere initiatieven uit om samen op te trekken. Kennis en ideeën van buiten zijn meer dan welkom.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.