van der kwaak 70 door als agrarisch vastgoedmakelaar hannink

Ook hij was aangeslagen toen een klein jaar geleden eigenaar Paul Hannink, zoon van oprichter Herman Hannink, onverwachts op 46-jarige leeftijd overleed. Sinds 1 januari is Martijn Holterman eigenaar van het makelaarskantoor.

In de bijna 50 jaar dat Van der Kwaak, geboren en getogen in Leiderdorp en via de Betuwe in 1969 naar het Raalter makelaarskantoor gekomen, is er heel veel veranderd. “Toen ik mijn eerste boerderij verkocht, ging het om een grondprijs van omgerekend rond de 3.500 euro per hectare. Nu is 60.000 euro of meer per hectare landbouwgrond al heel gewoon. Of die stijging door gaat, dat weet ik niet. Een daling zie ik in ieder geval niet gebeuren. Tijdens de MKZ-uitbraak rond 2000 was er wel een daling, maar heel tijdelijk. De vraag naar landbouwgrond blijft groot en die grond houdt zijn waarde. De wijze van verkopen is voor ons als makelaars sterk veranderd. Vroeger verkocht je een boerderij met alles erop en eraan aan een andere boer. Nu ga je het verponden zoals wij zeggen. Je berekent wat de grond en de gebouwen apart waard zijn, maar ook wat voor rechten zo’n boer heeft. Bijvoorbeeld het nu afgeschafte melkquotum en de ammoniakrechten. Straks komen daar de nieuwe fosfaatrechten weer bij, ook die worden geld waard. Dat alles tel je dan op en zet het apart in de markt.” 

Banken

Andere boeren hebben doorgaans meestal weinig of geen interesse in de boerderij, schuren en stallen, maar wel in de grond en de aanwezige rechten. “De schaalvergroting in de landbouw gaat gewoon door, dat zie je heel duidelijk. Er komen steeds minder agrarische bedrijven, ook hier in Salland, maar daarentegen worden de blijvers steeds groter. Bovendien, hier in Salland, maar eigenlijk in heel Nederland staan weinig grote bedrijven te koop die een nieuwe boer een goede toekomst kunnen bieden. Er zal bijna altijd extra grond bij gekocht moeten worden en dat kan lang niet overal. Zoveel grond is er gewoon niet. Bovendien zegt de bank tegenwoordig niet meteen meer ja als een boer geld wil lenen om grond bij te kopen. Toen eind vorig jaar de Haagse discussie over de fosfaatrechten speelde, lag de hele grondhandel stil, de banken waren erg terughoudend met financieren. Gelukkig is er nu meer bekend en duidelijkheid over de fosfaatrechten.”

Asbestvrij

De vrees dat er steeds meer boerderijen leeg komen te staan en het buitengebied zo verpaupert, die herkent Van der Kwaak. “Buitenaf wonen is al heel lang populair, maar het leuke kleine spul is nu wel door burgers gekocht. Nu komen er de veel grotere boerderijen van 1000 vierkante meter of meer op de markt. Daar een goede bestemming voor vinden is niet gemakkelijk. Dat geldt ook voor stallen en schuren. In 2024 moeten die namelijk asbestvrij zijn, dat kost nogal wat. En 2024 is al over 7 jaar. Waar die vroeger populair waren voor bijvoorbeeld caravanstalling en dergelijke, daar zie je nu toch een rem op de markt als er asbest in zit.”

Onkruid

Links en rechts in Salland ziet hij mooie initiatieven waarbij een boerderij bijvoorbeeld omgebouwd wordt tot meerdere appartementen. “Hoewel wat mij betreft een boerderij met flink wat jongerenappartementen bij Wijhe niet echt hoeft. Jongeren moet je in dorpen en steden laten wonen en laat gezinnen op het platteland. Voor de overheid zie ik vooral een faciliterende, een ondersteunende rol. Het duurt zo lang voordat een bestemmingsplan aangepast is, soms ben je vier jaar verder. Overheden zoals gemeentes houden ook erg vast aan authenticiteit bij boerderijen, dat mag best wat ruimer. Er moet in ieder geval zeker een schepje bij want er komt komende jaren heel veel leeg op het platteland. En als er eenmaal ergens iets op instorten staat, als het onkruid hoog staat, dan zie je meteen dat zo’n hele omgeving ook heel snel gaat verloederen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.