te weinig geweldsslachtoffers doen beroep op schadefonds

Speciaal om de duizenden slachtoffers van geweldsmisdrijven op jaarbasis te helpen is er het Schadefonds Geweldsmisdrijven, een uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. Door de financiële tegemoetkoming van het Schadefonds voelen slachtoffers zich vaak erkend én zij ervaren het als emotionele steun.

Maar slechts één op de drie slachtoffers in Nederland doet een beroep op het Schadefonds. “Omdat zij niet weten van het bestaan”, stelt het fonds. Extra aandacht tijdens de Europese Dag van het Slachtoffer moet dit verhelpen.

‘Enorm waardevol’
Els Lokker is daar erg blij mee. Zij is een nabestaande van een geweldsmisdrijf: haar man Ruud werd neergeschoten bij een roofoverval op hun winkel. “Het verwerken van zoiets ingrijpends kost veel tijd”, zegt Els. “Alle hulp die je daarbij krijgt, zowel emotioneel als praktisch, is enorm waardevol. Behalve de financiële bijstand is het ook een stukje erkenning dat je iets heel erg hebt meegemaakt. Dat geeft een gevoel van opluchting. Het haalt de pijn niet weg, maar maakt het draaglijker.”

Mary-Jane Sahanaja, slachtoffer van jarenlange kindermisbruik, vult aan: “De tegemoetkoming van het Schadefonds vond ik heel erg fijn, omdat het in eerste instantie het bedrag compenseerde dat ik had uitgegeven aan jarenlange therapie. Het gedeelte dat ik overhad, heb ik aan een studie uitgegeven, waarmee ik een nieuwe richting in mijn leven kon inslaan.”

Allerlei geweldsmisdrijven
Het Schadefonds is er voor slachtoffers en nabestaanden van allerlei vormen van opzettelijke geweldsmisdrijven. Of het nu gaat om seksueel geweld, diefstal met geweld, bedreiging met een wapen, mishandeling of stalking. Ook als er geen dader is aangehouden of veroordeeld, kan het Schadefonds een financiële tegemoetkoming geven. Belangrijk is dan wel dat kan worden aangetoond wat er is gebeurd.

Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers door de combinatie van een luisterend oor en de financiële tegemoetkoming de traumatische ervaring eerder en beter kunnen verwerken.

Zelf slachtoffer of nabestaande van een geweldsmisdrijf? Of ken je iemand die te maken heeft gehad met opzettelijk geweld? Je kunt helpen door over het Schadefonds Geweldmisdrijven te vertellen. Ga voor meer informatie naar staging2.schadefonds.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.