schilderachtige ochtend verbindt vrouwen in het holstohus

Ideh wil graag vrouwen in Olst-Wijhe met elkaar verbinden. Een mooie droom die de afgelopen weken uit is gekomen. Dankzij haar ideeën hebben vrouwen uit Olst-Wijhe afkomstig uit Iran, Pakistan, Syrië, Angola, Eritrea en Nederland elkaar de afgelopen weken leren kennen. Iedere woensdagochtend om 10.00 uur ontmoeten zij elkaar voor een kopje thee en een leuke activiteit die ze zelf verzinnen en vormgeven. Hierbij staan niet de culturele verschillen, maar overeenkomsten centraal. ut Huus faciliteert de vrouwen bij deze ontmoetingen en activiteiten.

Theerituelen
“Op 17 januari kwamen we voor het eerst samen”, vertelt Ideh. “Samen met de Pakistaanse Haram verzorgde ik een multicultureel theeritueel in het Holstohus. Ik vond het bijzonder dat er zoveel vrouwen naar ons theeritueel toe zijn gekomen!”

De Angolese Julia Jose levert met haar enthousiasme een gezellige bijdrage aan de woensdagochtenden. “Ik ben gelukkig in Olst, maar ik houd ook van Angola”, zegt Julia. “Ik vind het leuk om mensen die zich daarvoor interesseren te laten zien waar ik vandaan kom. De afgelopen week heb ik kleedjes, haardoeken, kleding, muziek en een taart meegenomen naar ons ontmoetingsmoment. Vrouwen die dat leuk vonden heb ik traditionele kledij aangetrokken en hoofddoekjes omgeknoopt. Samen hebben we lekker gedanst op de gang. Ik heb de vrouwen geleerd hoe wij in Angola dansen. Dat was prachtig! Een Syrische vrouw met een Angolese jurk en Eritrese vrouwen met traditioneel geknoopte hoofddoekjes op. Ook Elleke Steenbergen van ut Huus swingde lekker mee in een traditioneel Angolese jurk en hoofddoek!”

Overeenkomsten
Naast deze culturele verschillen is er ook veel aandacht voor overeenkomsten. “Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor wat vrouwen uit verschillende landen met elkaar verbindt”, legt Elleke uit. Vanuit ut Huus zet zij zich ervoor in dat alle bewoners van Olst-Wijhe zich thuis en welkom voelen. Ontmoeting, verbinding en herkenning is hierbij belangrijk.

“Tijdens de ochtenden probeer ik gesprekken op gang te krijgen over universele thema’s. Zoals rouw. In ieder land en iedere cultuur is omgang met de dood en het verwerken van sterven aanwezig. Tijdens één van de ochtenden hebben we gesproken over rouwrituelen. Alhoewel de details van het vormgeven aan rouw cultureel verschillen, herkenden de vrouwen vooral veel bij de ander in de wijze waarop er met sterven en rouw wordt omgegaan. Deze herkenning schept een band en brengt vrouwen dichter bij elkaar.”

Op woensdagochtend 8 februari vanaf 9.30 uur is er weer een leuke activiteit voor vrouwen in het Holstohus. Deze keer zal Joke de Graaf met vrouwen gaan schilderen. Alle vrouwen uit Olst-Wijhe zijn welkom om mee te doen. Aan het schilderen zijn geen kosten verbonden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.