refik kose een beetje genuanceerd denken over moslims mag wel

Refik Köse heeft het woordvoerderschap voor het Raalter cultureel centrum en moskee Medine van zijn broer Bulent overgenomen. Hij is actief voor zijn Raalter moskee, maar ook als vrijwilliger op de voetbalvelden van SV Raalte. Hij staat – net als heel veel Raalter Turken – midden in de maatschappij, ze zijn met z’n allen goed geïntegreerd. Maar in deze tijd ben je als moslim nu niet bepaald erg populair in Nederland. Merkt Köse daar iets van?

“Ik merk dat niet echt aan den lijve, maar ik erger me wel aan de manier waarop er in de media geschreven wordt over deze kwesties. Dat zag je toen de staatsgreep in Turkije gepleegd werd. De politiek noemde dat toen geen terroristische aanslag, terwijl het dat wel gewoon was. Van Gülen, dat is een sekteleider die met zijn beweging overal geïnfiltreerd is, bij de politie, bij kranten, in het onderwijs, echt overal. Ook hier in Nederland. Mijn eigen zoon heeft bijvoorbeeld een aanbod gehad van die club, mocht ie een week gratis naar Sicilië, ik denk dat ze hem daar zouden indoctrineren. Dat heb ik hem dus verboden. Kijk, Gülen zelf zit niet voor niks zelf in de Verenigde Staten… Als zo’n club een staatsgreep pleegt, als die overal in de maatschappij verweven is, dan kan Erdogan toch niet anders dan overal te zuiveren? Dan lees je in de media dat er duizenden mensen zijn opgepakt, maar je hoort nooit dat er ook weer honderden zijn vrijgelaten!”

Köse constateert dat het goed gaat in Turkije. “Ja, ik heb op Erdogan gestemd, maar dat was omdat ik op de AK-partij stemde, daar is hij politiek leider. Kijk wat die AK-partij allemaal gedaan heeft voor vrouwen, voor de ziekenzorg, voor onderwijs. Het gaat op die fronten allemaal stukken beter in Turkije. Ook dat kom ik in de media niet tegen. Dan heb je al gauw een verkeerd beeld.”

“Ik denk dat ik wel goed op de hoogte ben van de feiten. Maar ik hoor om me heen dat Nederlanders vaak de indruk hebben dat zij veel beter op de hoogte zijn. Dan zijn ze boos op een kliklijn voor Gülen-aanhangers, maar in Nederland hebben we toch ook kliklijnen?” Vooral vanuit kamp Wilders hoort Refik die geluiden. “Maar ja, die hebben hun verstand in de kont zitten. Al die kwetsende opmerkingen van die man, dat kun je het best maar naast je neerleggen.”

“Het leidt er wel toe dat we ons als Moslim steeds moeten verantwoorden. Als een verwarde man een aanslag pleegt en het is een Moslim, dan moeten we daar in het openbaar afstand van nemen. Dat is net zoiets als iemand die zijn vrouw slaat, dat dan de hele buurt daar in het openbaar afstand van moet nemen. Toen die piloot dat vliegtuig tegen een Alp vloog, was het een verwarde man. Was hij Moslim, dan was het een terroristische aanslag! Al die aanslagen in de wereld… ze zijn nu ook in Europa. Ik zie dat als een derde wereldoorlog. Wij gooien ‘daar’ bommen, zij proberen ons hier te treffen. Een oorlog die over de hele wereld plaats vindt.”

“Maar denk nou niet dat hier een imam haat staat te preken in de moskee. Die zegt dat waar je woont, daar moet je je aanpassen.” Refik is zich er van bewust dat het moslimgeloof in Turkije sneller door ontwikkelt dan in de landen waar de Turken als gastarbeider naartoe gingen. Net als het katholicisme minder snel modern werd in de Canadese gebieden waar Nederlanders in de jaren 50 naar emigreerden. Zo is hij zelf nog behoorlijk recht in de leer. “Ik drink geen alcohol. En als ik stamppot boerenkool eet, dan heb ik er geen rookworst bij want dat is varkensvlees.”

Daarnaast houdt Köse zich aan het gebod in de Koran dat je armen moet helpen. “Als iemand geen eten heeft, dan geef je hem wat. Zo simpel is het. Wij hebben daar een jaarlijkse slachtdag voor. Ik laat dan altijd in mijn geboortegebied in Oost Turkije een schaap slachten, dat geef ik dan weg aan de armen daar.”

En homoseksualiteit? “Ik ben blij dat mijn kinderen het niet zijn. Maar als je homo bent, dan ben je dat. Als ik de grappen er hier in Nederland zo over hoor, dan heb ik de indruk dat het hier ook nog lang niet helemaal geaccepteerd is!”

Op weg naar de verkiezingen voorspelt Refik dat Denk wel eens heel veel stemmen van de Nederlandse Turken kan krijgen. “De PvdA, waar we eerder altijd op stemden, die is onze stemmen wel kwijt. Die partij kiest te veel voor Gülen en keert zich tegen Erdogan.” Maar Denk ontkent de Turkse genocide. “Dat zal best, maar los van of die genocide plaats vond of niet, daar ga ik me in de huidige tijd eerlijk gezegd niet zo druk om maken. Die vraag wordt trouwens toch ook niet iedere keer weer gesteld bij Srebrenica? En Nederland doet nu toch ook mee met die oorlog in Syrië?”

Terug naar Medine in Raalte. “We gaan daar graag door met een thuisplek te zijn voor Raalter moslims, we zijn trots op onze vrijdenkende Imam en we staan altijd open voor welke discussie dan ook, met wie dan ook.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.