raaltenaar opnieuw in de bres voor jeugd uit rio branco

Van de eerder genoemde 3.500 euro bracht hij zelf 700 euro in. Wilfried stopte een half jaar voor zijn reis met roken en legde het uitgespaarde geld opzij. Ditmaal wil hij met zijn acties laten zien hoe zijn conditie erop vooruit is gegaan. “Ik ben van plan om me door de scouting hier te laten uitdagen voor allerlei sportieve prestaties.”

Wilfried (53) komt uit Wijhe, maar woont inmiddels al wel weer zo’n dertig jaar in Raalte. Sinds zijn 12-de zat hij bij de padvinderij. Na een pauze van zo’n zeven à acht jaar meldde hij zich in 2004 aan als lid van de Scouting Raalte. “Ik ben ermee opgegroeid”, stelt hij. “Ik wil dat plezier dat ik vroeger had doorgeven aan de jongeren van nu.”

Doktersrekening
Wilfried regelt regelmatig tweedehands scoutingkleding voor mensen uit Nederland die het niet breed hebben. Enkele jaren geleden werd hij benaderd door Herman Vree uit Ooltgensplaat (een dorp achter Rotterdam). “Hij had een verhaal gehoord van een scout uit Rio Branco. Die had zijn scoutinghoed moeten verkopen om de doktersrekening van zijn moeder te betalen. Dat vond ik zo’n bijzonder verhaal dat ik besloot om een nieuwe hoed cadeau te doen. Daarop kreeg ik enorm veel positieve reacties uit Rio Branco. Of ik zin had om een keer op bezoek te komen.”

Wilfried moest daar eerst even over nadenken, maar hakte in september de knoop door. “Ik vroeg aan Herman wat ik voor ze mee kon nemen. ‘Volgens mij besef jij niet met wat voor soort groep je te maken hebt’, zei hij. Het zijn allemaal jongens van 11 tot en met 17 jaar uit arme gezinnen. Ze wonen daar nog wel in armoedige huizen, het is er niet zo erg als in de sloppenwijken van São Paulo, maar riolering is er soms niet eens. Hun vereniging was niet eens officieel erkend door de Scouting omdat ze geen geld hadden voor de officiële inschrijving. Ze hadden daar behoefte aan uniformen. Die kosten omgerekend zo’n 50 euro.”

Pleisters
Om die aanschaf mogelijk te maken, stopte hij met roken. “28 december 2015 was de laatste dag ik rookte. Ik heb zo’n veertig jaar heel fanatiek gerookt. Drie pakjes shag per week. Ik had al alles geprobeerd om er vanaf te komen. Pleisters, een laserbehandeling, niets hielp. Maar door mijn doel had ik een stok achter de deur. En nu ben ik dus wél van het roken af.” Daarnaast gaf hij ruchtbaarheid aan zijn actie. En door acties van andere scouts, een school in Broekland en andere initiatieven wist hij uiteindelijk 3.500 euro bijeen te brengen.

“Dat had ik nooit verwacht, maar het betekende wel dat ik alle leden van de groep een uniform kon geven. Ik was eigenlijk van plan om het bij een eenmalige actie te houden, maar dat veranderde toen ik in Brazilië was. Ik ben mee geweest op een weekendkamp vlakbij het regenwoud. Ik weet nog dat ik daar iets te veel eten had opgeschept. Ik vroeg wat ik ermee moest. ‘Gooi het maar in de bosjes’, zei iemand. Later hoorde ik dat een jongen het met tranen in zijn ogen had aangezien. Zo’n maaltijd kreeg hij thuis nooit! Toen werd ik me er pas van bewust hoe arm die mensen waren. Ik schaamde me kapot. Dat was voor mij het moment dat ik besloot om opnieuw geld in te zamelen.”

Politie-inval
Het geld dat hij uitspaart door niet te roken, legt hij nog steeds opzij. Hij wil zich met zijn acties nu focussen op de goede gevolgen van zijn geslaagde stoppoging. Zijn conditie is er flink op vooruit gegaan. “Dat wil ik laten zien. Hoe, dat zal in de komende periode wel vorm krijgen. Daarnaast hoop ik dat andere mensen zich ook weer willen inzetten voor dit doel.”

Hij heeft besloten om de scoutinggroep in Sao Paulo te adopteren. Zo lang het hem financieel goed gaat en er daar nog behoefte is aan extra materialen, wil hij middelen bijeenbrengen. “Voor die jongeren daar is er verder niks. Ze vervelen zich. Toen ik daar vertelde dat tieners uit Raalte soms wel lid zijn van drie verenigingen, wisten ze niet wat ze hoorden. Natuurlijk is er daar veel criminaliteit. Er waren ook echt wijken waar je ’s nachts niet moest komen, om dat je er, zo werd me verteld, 95 procent kans had op een overval. Ik sliep daar bij een familie van een van de scouts. Op een gegeven moment was er op zeventig meter afstand een grote politie-inval. Gemaskerde agenten met wapens. Dan ga je niet de toerist uithangen, dan blijf je wel even op afstand. Maar verder was het fantastisch.”

Zie verder staging2.williescout.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.