pvver graus debatteren doe ik in de kamer niet in een stal

“Debatteren doe ik in de Kamer, niet in een stal. Dat is hetzelfde als een wedstrijd boxen buiten de ring”, verdedigt Graus zijn afwezigheid bij het melkstaldebat op 27 februari, georganiseerd door Veeteelt. Volgens die organisatie had de PVV eerst wel toegezegd te komen. Graus bestrijdt dat; hij gaat nooit op ‘dergelijke verzoeken’ in. “Daar heb ik helemaal geen tijd voor.”

Stemmingmakend
Zijn portefeuille bestaat uit meer dan alleen landbouw en de PVV is volgens Graus relatief gezien een kleine fractie waardoor hij moet ‘aanpoten’ om bij te blijven. “Ik ben nu wel klaar met hoe ik word weggezet door agrarische pers. Zoals nu door Veeteelt, hoe zij stemmingmakend publiceren.” Het gaat zo ver dat hij gesprekken registreerd zodat hij beweringen kan weerleggen.

Toen Maurits von Martels op Twitter zette dat hij het jammer vond niet in debat te kunnen met Graus op 27 februari, reageerde de PVV’er fel. Waarom zo boos? Graus stelt al tien jaar lang genegeerd te worden in de Kamer door ‘agrarische partijen’. “Elk voorstel wat ik deed om problemen zoals nu in de sector te voorkomen werden afgedaan en niet gesteund. Terwijl dezelfde partijen nu in verkiezingstijd goede sier proberen te maken met dezelfde onderwerpen.”

‘Kleine dikke pad’
Hij zegt ook tien jaar lang te zijn ‘weggezet’ in de agrarische pers, met als gevolg dat mensen hem sociale media soms ook wel ‘kleine dikke pad’ noemen of andere benamingen geven. Von Martels voedt dit volgens Graus met zijn tweet.

De PVV’er stelt veel tijd te investeren in het bezoeken van individuele boeren om te weten wat er speelt. Als hij, zoals rond het fosfaatdebat, niet voldoende kennis heeft, laat hij zich informeren door onder andere boeren.

Kanonnenvlees
Hoewel hij niet naar het debat gaat, gaat hij binnenkort wel naar Heesch (Noord-Brabant) om een lezing te geven. Maar daarna vertrekt hij. Dat wil hij overal in het land wel doen. Maar Graus heeft geen enkele behoefte om als kanonnenvlees van de andere landbouwwoordvoerders op de bühne te staan.

Dus als Von Martels hem uitnodigt om een lezing te komen geven, komt hij ook naar Salland? “Ja. Ik heb een drukke agenda en zou dat het liefst doen na 15 maart, maar ik ga wel m’n best doen er te zijn. Erin en eruit. Ik doe mijn verhaal en wat Von Martels daarna over mij of mijn ideeën wil vertellen moet hij zelf weten. Debatteren doe je daar waar het hoort: in de in Staten-Generaal.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.