participerensap uit bongerd van steenbruggen in roulatie

In april 2016 werd de Stichting Eetbaar Olst-­‐Wijhe opgericht, met als doel om mensen op allerlei manieren meer te betrekken bij ‘het verhaal’ van het voedsel dat zij dagelijks op hun bord leggen, en hen te helpen om daar bewustere keuzes voor te maken.

De concrete aanleiding was de afspraak met gemeente Olst-­‐Wijhe om het terrein tussen de Aardehuis-wijk en het spoor met anderen te gaan ontwikkelen tot een openbaar eetbaar park.

Na de zaai van winterse groenbemesters, de start van de buurtmoestuin, het zeisen en het inzaaien van sorghum op paardenkracht in mei 2016, volgen binnenkort op 5 en 6 maart een tweetal inputsessies, waarbij iedereen welkom is om ideeën en inzet te leveren voor de ontwikkeling van die plek.

Nadere informatie hierover volgt spoedig. Tegelijkertijd ontvouwde zich een onvoorzien project: de historische perenbongerd een steenworp verderop aan het spoor. Na het overlijden van de markante fruitteler Derk Steenbruggen zou deze een nieuwe bestemming moeten krijgen.

Niemand had gedacht dat het zo’n succes zou gaan worden, maar door een prettige samenwerking met de erven Steenbruggen kon Eetbaar Olst-­‐Wijhe ter plekke de kiem leggen van wat mogelijk een nieuwe lokale traditie gaat worden: het beheer van de ParticiPerenbongerd, samen met ‘noabers’ van heinde en ver. Compleet met snoeiende, zeisende, plukkende en persende vrijwilligers, groot en klein. Samen doen zij bijzondere,
verrijkende en leerzame ervaringen op, en krijgen een unieke verbinding met de bongerd -­‐ en natuurlijk met de peren die daar uit voortkomen. ParticiPerensap Talloze inwoners van de regio hadden al genoten van de heerlijke peren, die dankzij de ongewoon lange warme nazomer geweldig zoet en groot waren geworden.

Nu zijn half januari de laatste 6 ton peren versapt door de Sappers uit Voorst, een nieuwe, creatieve speler in het veld van de lokale voedselvoorziening.

De operatie moest vanwege de sneeuwvoorspellingen worden verplaatst van het erf van fruitteler Anton van Vilsteren naar de hal van Transportbedrijf Beltman in Olst. Opnieuw werd deze aanzienlijke klus geklaard dankzij de inzet van tientallen energieke noabers. En nu is er dus verrukkelijk zoet ParticiPerensap uit Olst te koop. En natuurlijk ziet Eetbaar Olst-­‐Wijhe die het liefst opgedronken worden door inwoners van de regio.

Daarom bouwt de stichting een netwerk van verkooppunten op; de eerste zeven zijn te vinden op staging2.facebook.com/EetbaarOlstwijhe. Daaronder zijn winkels die verspreid in de regio liggen, en ook twee besteldiensten. Er komen gaandeweg adressen bij, en suggesties voor nieuwe verkooppunten zijn welkom! Mail naar eetbaarolstwijhe@gmail.com

Proeverij inde PLUS
Om meer mensen kennis te laten maken met het ParticiPerensap èn met het bijzondere verhaal over de bongerd uit 1962, geeft de PLUS-­‐supermarkt in Olst de ruimte om het te komen proeven. Op 17 en 18 februari zal er van 10 tot 16 uur een delegatie van Eetbaar Olst-­‐Wijhe in de winkel staan. Daar kan iedereen komen proeven van het ongezoete en onbespoten sap dat van zo dichtbij komt, en iets horen van ‘het verhaal’ erachter.

Door het sap te drinken, help je om de bongerd te behouden, en een verbinding met die plek te krijgen. Wie enthousiast wordt om daar ook zelf eens de handen uit de mouwen te steken, kan actuele informatie krijgen en zich bijvoorbeeld aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.