Home / archiefcentraal / overesch over lto alles is gericht op export

overesch over lto alles is gericht op export

Haarman schreeft een stuk over de productie van voedsel, in Nederland en het buitenland. De kwaliteit en controle op ons eigen systeem is wat hem betreft van groot belang. Want wat als al het eten en drinken uit het buitenland zou komen?

“Dat is nog eens lef hebben”, refereert Overesch aan die vraag. “Bijna alle grondstoffen die we voor het produceren van melk en vlees gebruiken importeren we. Daarnaast exporteert Nederland 80% en meer van zijn producten naar het buitenland!”

Volgens de eigenaar van het gelijknamige ecologische landbouwbedrijf in Raalte is het beleid van LTO er tot nu toe helemaal niet op gericht voedsel lokaal te produceren. “Alles is gericht op export en dan grootschalig tegen lage prijzen.”

Landschap
Over het landschap schreef Haarman dat dit mede door boeren is vormgegeven en dat er ‘door de eeuwen heen wat veranderd is’. “Een wel erg simplistische redenatie”, aldus Overesch. “De gevolgen van dit beleid zie je overal om je heen in het landschap en aan de afname van de biodiversiteit.” Hij schreef er eerder deze column over.

Overesch: “Van een voorzitter van LTO verwacht je toch een pro-actief beleid aangaande het milieu en biodiversiteit. Het milieu is toch de zuurstof voor ons allen. Maar nee, het gaat al snel over korte termijn economische aspecten hoe geweldig er in euro’s wordt gescoord. Op de vraag of de landbouw in beweging moet komen krijgen we geen antwoord, dat laat hij aan de lezers over. Vreemd!”

Lees ook

Dorpsquiz brengt jubilerend Hoonhorst in beweging

Op zondagmiddag 14 november vindt de ‘eerste echte Dorpsquiz Hoonhorst’ plaats HOONHORST – Het had …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.