overesch biologische keuzes maak je met de vork

We vroegen Jan voor de maandelijkse column op deze duurzaamheidspagina, niet in de laatste plaats vanwege deze prijs. Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer loven de biologische aanpak van Overesch.

Jan Overesch: “ In mijn ogen is er alleen toekomst voor de aarde, als er zonder gif, kunstmest en gen-tech wordt geteeld. Dan kom je uit bij biologisch telen, telen in harmonie met de natuur.

Ik wil niet pessimistisch zijn, maar de gevolgen van de huidige gangbare manier van telen zie je overal. Kijk maar om je heen: de kievit, grutto, wulp, tureluur, patrijs, fazant, leeuwerik, enz. Dat is wat je ziet. Maar onder de grond speelt zich ook een groot drama af, alles wordt kapot gespoten, alle bodemleven gaat eraan. Daardoor wordt de voedselketen voor deze dieren doorbroken, want het is bij de vogels, en alle dieren in het wild; eten en gegeten worden. Wormen, rupsen, enz. dienen weer als voedsel voor dieren hoger in de kolom. Door alles te vernietigen hebben zij niets te eten en sterft er steeds meer uit.

Heel goed dat er veel aandacht aan wordt besteed, ook nu door middel van De Groene Twinkeling. Maar het gaat niet ver en snel genoeg. De overheid is erg terughoudend. Dat mag best een stapje harder gaan, zowel landelijk, provinciaal als plaatselijk. Ook Waterschappen zouden het beleid sneller aan moeten passen door minder vroeg te gaan maaien zodat de vogels, welke broeden in de begroeiing, hun legsel veilig kunnen uitbroeden. Ook geven bloeiende bloemen nectar voor de (wilde) bijen en hommels. Ook het onderwijs kan ook z’n steentje bijdragen door b.v schooltuinen.

Ook de landbouworganisaties zouden een voorbeeld voor de leden moeten zijn door proactief het milieu tot een hot item te maken bij de boeren. Bij duurzaam boeren hoort natuurlijk arbeidsvreugd die krijg je op de koop toe.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk  de consument, die moet het uiteindelijk doen. Want keuzes maak je met je vork.”

Jan Overesch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.