oud inwoonster hoonhorst verzorgt binnenkort workshops in dalfsen en hoonhorst

De in Hoonhorst geboren en getogen Liza kwam drie jaar geleden voor het eerst in aanraking met de eeuwenoude Chinese bewegingsleer. “Mijn vriend deed aan Tai Chi. Hij was daar erg enthousiast over en vroeg mij mee. Eerst verzette ik me er tegen, maar uiteindelijk ging ik overstag en ben ik, een beetje uit nieuwsgierigheid, toch een keer meegegaan. De workshop werd geleid door Tai Chi Master Choy, een heel ervaren leraar en oprichter van de Rainbow Tai Chi School in Engeland. Die eerste Tai Chi oefening draaide om het leren loslaten.”

Liza gaf zich er aan over en was na afloop diep onder de indruk van deze en de andere oefeningen. “Al na een uur dacht ik: dit is mega-interessant! Daar wil ik meer over weten!”

Wat Tai Chi precies is? Dat is best moeilijk uit te leggen, vindt Liza. “Er zit een hele filosofie achter, het is een andere manier van leven. Je zou kunnen zeggen dat het een soort meditatie in beweging is. Je neemt het heft in eigen hand en leert hoe je echt kunt ontspannen, zorgen los kunt laten en dichter bij de echte jij komt. Het is een 360 graden aanpak om gezonder te leven en balans te vinden op emotioneel, fysiek en mentaal en spiritueel vlak.”

Rusteloos

Op persoonlijk vlak heeft Tai Chi Liza al veel gebracht. Daarover vertelt ze: “Na de middelbare school koos ik voor een studie Psychologie in Amsterdam. Ik vond  mensen altijd al interessant! Het was hard werken maar de studie ging me goed af. Toen ik was afgestudeerd, kreeg ik in 2011 een baan in een instelling. Ik had natuurlijk nog niet veel praktijkervaring in huis. Megaspannend vond ik het! Ik had hoge verwachtingen van mezelf en voelde me hierdoor soms gestrest en rusteloos. Ook op ander terrein, zoals het onderhouden van vriendschappen et cetera, was ik eigenlijk nooit echt tevreden. Of alleen voor heel korte duur… Ik wilde vaak iets nieuws doen, proberen mezelf te ontwikkelen en niet stil te staan. Na een aantal weken of soms maanden kwam er altijd een moment dat ik een nieuwe wending in mijn leven nodig had. Ik heb dan ook van alles gedaan; gestudeerd, gereisd, theaterlessen gevolgd, altijd gesport, aan meditatie gedaan, yoga, een aantal keer verhuisd en in besturen en commissies gezeten. Toen ik in aanraking kwam met Rainbow Tai Chi begon ik antwoorden en rust te vinden! Het heeft me ook lang geholpen, door Tai Chi ben ik me veel zekerder gaan voelen!”

Plattelandsleven

De passie voor Tai Chi werd nog groter, toen Liza in 2014 een zomercursus volgde op de Rainbow Tai Chi school in Engeland. “Ik wilde er écht induiken en schreef me na afloop van de cursus in voor een 2-jarige opleiding in Engeland. Die lessen waren elke maand, één weekend lang. In de zomer van 2015 heb ik die zomercursus nogmaals gedaan. ‘Als Tai Chi mij helpt, kan het ook anderen helpen’, bedacht ik me. Vanaf dat moment wist ik het: Ik wilde Tai Chi lessen gaan geven!”

De bevlogen Liza gaf haar baan op en verhuisde vorig jaar naar Engeland. Op de Rainbow Tai Chi School, waar ze als teachter trainee bij Tai Chi Master Choy wordt opgeleid tot docent, heeft ze het erg naar haar zin. “De school is gehuisvest in een boerderij, met een stuk land. We leiden daar een echt plattelandsleven en leren van de natuur door er te zijn en bijvoorbeeld groenten te verbouwen. De lessen zijn ook heel inspirerend, we krijgen theorie en praktijk en doen veel oefeningen. Deze zomer hoop ik af te studeren. Hier in Engeland geef ik wekelijks les, maar uiteindelijk wil ik toch terug naar Nederland om te ervaren hoe het lesgeven daar bevalt. Bovendien is het leuk om mensen die mij kennen, en anderen, een kans te geven om een workshop te volgen!”

Workshops

Liza Disselhorst geeft zondag 12 februari een workshop Rainbow Tai Chi Kung bij de Barones in Dalfsen en zondag 12 maart bij Zaal Kappers in Hoonhorst. Tijden: 10.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur). Prijs: 40 euro. Er is een beperkt aantal plaatsen van twintig personen per workshop. Voor meer informatie en opgave e-mail Liza: liza.disselhorst@gmail.com

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.