opinie vanaf maandag worden koeien met 1200 euro subsidie geslacht

Jaren werd de melkveestapel in Nederland in bedwang gehouden door het melkquotum. Het aantal liters dat een boer produceert was gekoppeld aan vierkante meters land dat hij had. Maar dat quotum ging er een paar jaar geleden af, waardoor boeren de productie enorm omhoog schroefden.

Meer koeien leveren meer mest en daar ontstond een nieuw probleem. De boeren produceerden te veel mest. Dat mestquotum was namelijk niet vrijgegeven.

De boeren gaven staatssecretaris Van Dam daarvan de schuld. Hij zou slecht onderhandelen met Europa. Ze bedachten een laarzenactie om aandacht voor de zaak te krijgen en eisten dat ‘Brussel’ mild met Nederland zou omgaan.

Vooral dat laatste hangt aan een zijden draadje. Nederlandse boeren hadden bewezen dat ze zo efficiënt met de cyclus van bemesten en oogsten omgingen, dat ze een uitzonderingspositie kregen: ze mochten iets meer produceren dan andere landen. Kom daar in Europa nog maar eens om, als je al niet eens jezelf in bedwang kunt houden als het mestquotum eraf gaat…

Toch houdt Den Haag de boeren een hand boven het hoofd. Als er dit jaar 2000 koeien extra geslacht worden, staat het aantal weer op het niveau van ‘mest produceren binnen de uitzonderingspositie’.  Staatssecretaris Van Dam heeft er goede hoop op dat hij dan in Europa voor elkaar krijgt dat Nederland een uitzondering blijft en dus meer mest mag blijven produceren dan onze buurlanden.

Als ik buurland was wist ik het wel. Ik zou dat niet pikken. Waarom in hemelsnaam de Nederlandse boeren vertrouwen op dat ze het nu goed gaan doen, terwijl ze net hebben laten zien dat ze zich niet kunnen beheersen?

Maar goed, vanaf maandag levert iedere extra geslachte koe 1200 euro subsidie op. Als er daarmee 2000 naar de slacht gaan in dit kalenderjaar is rupsje nooit genoeg weer terug bij af. Zonder melkquotum, toch dezelfde melkproductie.

Intussen zal dat ook leiden tot boeren die stoppen en boeren die failliet gaan. Want meer koeien in de afgelopen jaren betekende grotere stallen en hogere hypotheken. Dat draai je niet meer terug.

Voeg daarbij het gegeven dat de helft van de 50+-boeren geen opvolger heeft en je weet wat er aan staat te komen voor het platteland: dat is over vijf jaar niet meer het domein van de agrariër. Maar van wie dan wel?

Harrie Kiekebosch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.