opinie van vrijwilligerswerk naar verenigingswerk

Bladel is een dorp tegen de Belgische grens met 10.000 inwoners. De voetbalclub heet Bladella. Met 1.100 leden en vijftig teams is het een forse club die draait op vrijwilligers, kantine en de jaarlijkse Nieuwjaarsloterij. Een lot kost 1 euro. Ieder jeugdlid moet 25 loten verkopen, zo heeft de ledenvergadering besloten. Een rekensommetje leert dat het om 10 tot 15 duizend euro gaat. En, zo dacht de ledenvergadering slim: die 25 loten verkopen de jeugdleden gemakkelijk: als je je oma’s, opa’s, ooms, tantes en buren afgaat heb je het bedrag zo bij elkaar. En als ouders koop je dan de laatste vijf resterende loten.

In de praktijk loopt het anders. Flink wat voetballertjes gaan een stap verder dan de directe buren, en zo wordt in half Bladel een week lang alsmaar aangebeld: ‘wilt u nog een lootje kopen voor Bladella?’ Vier gezinnen zijn dat zat. Ze willen niet dat hun zoontjes van acht lopen te leuren langs de deuren. De jochies blijven met tien onverkochte loten zitten. Die ouders weigeren het resterende tientje bij te leggen.

Het bestuur staat voor een duivels dilemma. Er zijn vier leden die zich niet aan het besluit van de ledenvergadering houden. Als je dat accepteert, weet je zeker dat volgend jaar de Nieuwjaarsloterij naar de verdommenis is, want dan duikt iedereen. Een nieuwe ledenvergadering beleggen zou betekenen dat die vier leden voor eeuwig gebrandmerkt worden. Als bestuur aftreden zou wel een erg vergaande stap zijn. Misschien zouden ze het onder de pet moeten houden, maar dat is erg laf. Uiteindelijk komen ze uit bij een schorsing. Wel heel fors, maar ook een duidelijk statement: ‘we spraken samen iets af, daar houden we ons aan’.

Verenigingswerk
De Bladelse affaire heeft in de media tot veel artikelen geleid over vrijwilligerswerk. De teneur is steeds dat vrijwilligerswerk nauwelijks meer bestaat, en dat het steeds meer een verplichting is geworden.

Ik wil het graag anders formuleren, door in te gaan op de essentie van een vereniging. Iemand wordt lid om samen met anderen een activiteit te doen. Dat kan sporten zijn, maar ook muziek maken of politiek bedrijven. Het werk en de organisatie die dat met zich meebrengt probeer je in verenigingen onbetaald te laten uitvoeren. In Nederland noemen we dat vrijwilligerswerk, ik vind de term verenigingswerk beter op zijn plaats. Ik ben er als verenigingsbestuurder altijd een voorstander van geweest dat je daarover afspraken maakt met alle leden: de vereniging doet wat voor jou, wat ga jij doen voor de vereniging? En als je niet wat wilt doen, dan kun je geen lid worden.

Daarbij moet je als bestuur niet de nadruk leggen op het verplichte karakter ervan, maar op de verbondenheid die dat met zich meebrengt. Samen een klus klaren is leuk, gezellig en belangrijk. Het levert eerder energie op, dan dat het energie kost. Niemands leven kan zo druk zijn, dat hij of zij dat niet zou kunnen opbrengen.

Johan Kiekebosch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.