Home / archiefcentraal / opinie koeien verplicht in de weide

opinie koeien verplicht in de weide

Door Jan Overesch

Ik vind het triest dat partijen als het CDA teleurgesteld zijn in het voorstel, een van oorsprong “boeren” partij. We zijn met de manier van voedselproductie veel te ver afgedreven van natuur-inclusieve landbouw. De tendens was/is steeds dat alleen grote bedrijven kunnen overleven. 

Door invloed van Erfbetreders, de agro-industrie, banken en zuivelindustrie is de landbouw afgedwaald naar een industriële, niet grondgebonden manier van landbouw. Eerst bij de kippen en de varkens. Later, ook nu nog steeds, worden de melkveehouders ook gepust om vanuit efficiëntie oogpunt de koeien binnen te houden. 

De zuivelindustrie,  LTO, enz.  gebruiken maar al te graag het plaatje van koeien in de wei. Men weet dus wat de consument vraagt en toch dreigt het de andere kant uit te gaan.

De boer, vooral de melkveehouder, heeft grote invloed op het landschap door zijn manier van produceren. Wat is er nog mooier, dan in harmonie met de natuur voedsel te produceren met koeien in de wei. Een bodem met veel bodemleven en bodemvruchtbaarheid, zodat je met minder mest en het liefst zonder gif toch voldoen voer kunt produceren. Dit zal ook grote positieve gevolgen hebben voor de weide en akkervogels. De consumenten, onze klanten,  vinden het ook fantastisch dat koeien in het weiland lopen. Wat wil je nog meer als boer dan dat de klant vind dat je het goed doet! Dat je niet alleen produceert in harmonie met de natuur, maar ook in harmonie met de consument, People, Profit, Planet. Dat geeft vertrouwen. 

 Door gebrek aan kennis zullen er trainingen moeten komen om een bedrijf met koeien in de wei te managen.  Ook zal dit in het landbouwonderwijs geïntegreerd moeten worden als standaard. Er zal weer scholing moeten komen over bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit, milieu en natuur. Ook zullen de organisaties van boeren als LTO en Het Agrarisch Jongerencontact zullen het op een andere boeg moeten gooien. 

Koeien in de weide is een, maar we hebben nog een weg te gaan wat veranderingen in voedselproductie betreft. Denk b.v. aan grondwatervervuiling door mest en gif. 

We hebben de grond te leen van onze kinderen, dus… 

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.