opinie het is fijn opgroeien in olst wijhe

In Olst – Wijhe is sprake van ontgroening, er zijn steeds minder jeugd, jongeren en jongvolwassenen in onze gemeente. Een groot deel hiervan komt terug zodra zij een fijne plek zoeken voor een (toekomstig) jong gezin. Onlangs hebben we als gemeenteraad ons laten informeren naar de woonvisie, het woonaanbod en de prestatieafspraken. Samen met inwoners is gesproken over diverse thema’s, waarbij vooral de input van jongeren ontbrak. Dit hebben wij o.a. als CDA  duidelijk meegegeven aan het college. Zij hebben dit direct opgepakt met een woononderzoek en bijeenkomsten waarbij jongeren hun mening kunnen geven over allerlei woon gerelateerde zaken. Koopwoningen worden duurder en starters kunnen de concurrentie met doorstromers niet aan. De huizenprijzen stijgen inmiddels weer en de hypotheekregels worden aangescherpt. Het waren de starters die de woningmarkt na de crisis op gang brachten, het is dus jammer om te horen dat het voor hen nu alweer moeilijker is om een huisje te bemachtigen.

Het leenstelsel dat begin 2015 door de VVD, PvdA, D66 en Groenlinks ingevoerd is vinden wij een slechte zaak. Het gaat tegen de grondgedachte in van ons onderwijs: gelijke kansen voor iedereen die zijn talenten wil benutten. Graag wil het CDA dit terugdraaien en de OV-kaart behouden. Op deze manier kunnen onze jongeren gewoon in Olst – Wijhe blijven wonen als zij studeren aan een mbo, hbo of universiteit. Wij hebben goede (ov-)verbindingen dus een studie, stage, winkeluitje of festival / evenement is prima te doen. Natuurlijk valt er ook genoeg in onze eigen gemeente te beleven. Kijk bijvoorbeeld naar de Diekdagen, de Olster jaarmarkt, festiviteiten rondom Koningsdag, de cafés in de Langstraat, ludieke evenementen in de kleinere kernen en carnaval.

Het CDA in Olst – Wijhe heeft de afgelopen jaren continue aandacht gevraagd voor het meer erbij betrekken van jongeren. We hebben de input van jongeren gewoon nodig om betere beslissingen te maken, en ja dat vraagt misschien meer moeite. Onlangs is het jeugdcompliment gelanceerd, een initiatief uit onze koker die gelukkig door andere partijen ook werd onderstreept. Hierbij worden lokale jonge helden in het zonnetje gezet. De Sallandse cultuur met haar noaberschap is bescheiden als het aankomt op de goede zaken die zijzelf doen. Wij hopen dat Olst – Wijhenaren hun (klein-)kind, buur, vriend, klasgenootje en/of groepslid opgeven om hem dit compliment te geven. De deadline is 15 februari dus je hebt nog maar een paar dagen!

Naast familie en vrienden zien wij als CDA ook dat het verenigingsleven een grote rol speelt voor jongeren om hier te blijven en terug te keren. Het is fijn opgroeien in Olst – Wijhe. We hebben diverse sport-,  culturele- en gezelligheidsverenigingen waarbij wekelijks vele jongeren aan de slag zijn. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind kan sporten of zich kan ontwikkelen via muziek, toneel of een andere culturele vorming. Binnenkort is het carnaval, een ontzettend gezellig feest waar vele vriendenclubs weken tot maandenlang naar toe geleefd hebben. In Salland zijn diverse optochten waarbij er genoten kan worden van de noeste arbeid, wij hebben er al zin in!

Ps. Het CDA heeft een actieve jongerentak genaamd het CDJA. Het eerste jaar kost 5 euro en daarna kun je meteen aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, verdieping en gezelligheid. Party & Politics noemen we dat. Kijk eens op CDJA.nl en meld je aan.

Lisanne Spanbroek
(Lisanne is k
andidaat Kamerlid voor het CDA en staat op plek 47 (lijstduwer Overijssel). Zij is hiernaast raadslid voor het CDA in Olst – Wijhe en Dagelijks Bestuurslid Ledenwerving & Ledenbinding bij het CDJA)

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.