Home / archiefcentraal / opinie eten en drinken uit het buitenland

opinie eten en drinken uit het buitenland

‘Als al ons eten en drinken uit het buitenland komt, dan komt ons voedsel uit landen waar we minder of geen controle hebben op de productiesystemen. Ons Nederlandse product, melk, vlees, eieren en noem maar op, is antibiotica- en hormoonvrij. Wij willen als producent, als boeren, niet anders leveren en zeer strenge controlesystemen maken het ook onmogelijk. In andere landen is dat niet altijd vanzelfsprekend. Het Nederlandse product behoort tot de veiligste ter wereld.

‘Best practice’
De dierhouderij in Nederland moet voldoen aan hoge dierwelzijnseisen. Denk hierbij aan daglicht, vloeroppervlak, schoon drinkwater, etc. Elke nieuwe stal die wordt gebouwd, groot of klein, moet voldoen aan de ‘best practice’ van dat moment. Ook hierop zijn de controles scherp. In vele andere landen maak ik dat heel anders mee. Denk bijvoorbeeld aan de legbatterijen in de Oekraïne, die hier al jaren verboden zijn.

Landschap
Het landschap is mede door boeren vormgegeven en wordt voor een groot deel ook door boeren beheerd. Natuurlijk is er door de eeuwen heen wat veranderd. Dat zie je namelijk overal. De dorpen, steden en ook onze wegenstructuur zijn veranderd. Aangepast aan de tijd.

Duurzaamheid
De fossiele brandstoffen raken op en overal worden initiatieven genomen tot duurzame energieopwekking. Van de totale hoeveelheid duurzame energie die nu wordt opgewekt komt ± 45 procent uit de agro-sector. Het gaat hierbij onder andere om warmteterugwinning, zonne- en windenergie en ook biogas.

‘Afvalstromen’
De Nederlandse consumptie industrie produceert jaarlijks 9,5 miljoen ton aan ‘afvalstromen‘. Deze reststromen gaan onder andere als veevoer naar de veehouderij. Het varken, de kip en de koe eten dit op zoals dat vroeger in de ‘kleine economie’ ook gebeurde. Dit ‘afval’ hoeft dus niet te worden gestort of verbrand. Kortom, de circulaire economie bestaat al in de land- en tuinbouw.

In vele medicijnen worden bestanddelen van dierlijke producten toegepast. Denk hierbij aan gelatine, glucosamine, lactose en diverse eiwitten en aminozuren.

Economie
Dan de economische aspecten. Bewust plaats ik deze onder de welzijns- en milieuzaken, maar daarmee zijn ze niet minder belangrijk. Los van deze aspecten ligt er de vraag hoe afhankelijk wij willen zijn van het buitenland – denk ook aan de mogelijkheden als een politieke boycot – als het om de verkrijgbaarheid van voedsel gaat.

Nederland is nummer 2 op de wereldranglijst van agro-export. De exportwaarde bedraagt 94 miljard. Hiervan betreft 9 miljard de export van materialen en kennis. Kennis kun je pas exporteren als je die hebt. 53 Miljard is toegevoegde waarde door bewerking van het basisproduct. 10 Procent van de werkzame bevolking werkt in de agro-business.

In beweging
Kortom, heeft de agro- sector toekomst in Nederland? Ik laat het antwoord aan u. Moet er wat veranderen? Ja. De wereld is in beweging en dus moeten wij mee bewegen. Wij leveren kwaliteit en daar moeten we garant voor staan. Dat is niet genoeg. We moeten daarnaast open staan voor de samenleving. Luisteren, toepassen en/of uitleggen waarom de praktijk toch soms iets anders in elkaar steekt. De dialoog aangaan dus en gezamenlijk werken aan een beter verdienmodel.

Lees ook

N35 tussen Nijverdal en Wierden vrijdagnacht afgesloten

REGIO – In verband met onderhoudswerkzaamheden is de N35 tussen Nijverdal en Wierden op vrijdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.