op bezoek bij de wagenbouwers van t giet vedan

Eind 2012 is ‘t Giet Vedan ontstaan. Door het enthousiaste werk van ‘t Giet löss, zijn ze als nieuwe groep besmet met het carnavalsvirus. ‘t Giet Vedan is een groep die door verschillende vriendengroepen bij elkaar is gevoegd: Pilsbar Heino, Arie En De Rest, Dames Uut Heino en enkele leden van t Giet Löss. Inmiddels heeft ’t Giet Vedan een aantal seizoenen aan carnavalsoptochten deelgenomen en met grote successen. En dit smaakt naar meer…

Rustig opstarten
Larissa Harder en Lisa Morrenhof zitten aan de keukentafel om een tipje van de sluier op te lichten van deze successen. In juli wordt de eerste vergadering gehouden om het thema te bepalen. Ze letten er bij de keuze vooral op of er bij het thema leuke ideeën zijn voor zowel de loopgroep als de wagen. Hierna wordt gebrainstormd en zet Lisa de ideeën op papier en werkt deze uit in fraaie tekeningen. Begin september wordt dan met de echte bouw van de wagens begonnen.

De club beschikt maar liefst over twee locaties waar gebouwd kan worden. “Dat is ook wel nodig”, zegt Larissa. “In 2016 hebben we drie wagens gebouwd, een muziekwagen, een tussenwagen en dan de grote carnavalswagen. Eerst met een man/vrouw of tien twee avonden per week en richting de optochten wordt de druk hoger en wordt er bijna iedere avond en de zaterdagen aan de wagens gebouwd.” Het thema voor dit jaar is: ‘Wij gaan op safari’. Dat is ook te zien in de bouwschuur die vol staat met grote koppen van exotische dieren die straks een plekje krijgen op de wagens.

“We gaan natuurlijk ook dit jaar voor een eerste prijs”, roepen de dames in koor. “Onze lasapparaten draaien overuren, liters behangplaksel vloeien weg en de blikken verf zijn niet aan te slepen… ‘t Giet Vedan bouwteam draait op volle toeren en dat is ook hard nodig, want de dagen tikken weg.” Naast de bouwers beschikt de club ook nog over andere commissies die een bijdrage leveren. Een kledingcommissie, een danscommissie, een contactcommissie, allemaal dragen zij hun steentje bij aan het succes. Met in totaal 87 deelnemers gaat ‘t Giet Vedan zeker ook dit jaar tot de toppers behoren in de carnavalsoptochten.

Druk carnavalsweekend
Niet alleen de leden zelf zijn actief maar ook de ouders doen een duit in het zakje. Moeders helpen vaak met plakken en tijdens de carnavalsdagen met het schminken en de lampjes voor de verlichte optocht op de pakken te maken. De vaders helpen vaak bij het ‘gazen’ van de wagen en ook zij helpen met het inbouwen van de lampjes in de wagen. Regelmatig zorgen enkele moeders voor de inwendige mens door reuzenpannenkoeken of een heerlijk pastagerecht af te leveren op de bouwplaatsen.

“Het wordt weer een druk carnavalsweekend”, zegt Lisa “zaterdag starten in Heino, zondag de Grote Sallandse Optocht in Raalte en dinsdag naar Lemelerveld voor de verlichte optocht”. De optocht in Raalte is de grootste van West-Overijssel, vorig jaar met ongeveer tweeduizend deelnemers, verdeeld over 62 startnummers. Vijftien grote praalwagens, vijftien prinsenwagens en vele dansgroepen zorgden ervoor dat het publiek ruim tweeënhalf uur vermaakt werd. Tienduizenden mensen kwamen deze optocht bekijken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.