nootkreet bioboer henk aa red de drachtige koe

De 1200 euro per koe is voor boeren die helemaal stoppen. De rest van de boeren moet in fasen krimpen naar het aantal dieren op peildatum 2 juli 2015. Alles met elkaar gaat het om tien procent van 1.63 miljoen koeien. En daar is haast mee, dus moeten er de komende maande 70.000 naar de slacht.

Die haast heeft te maken met een uitzonderingspositie (derogatie) die Nederland heeft binnen Europa: de boeren presteren hier heel efficiënt en daardoor mogen ze iets meer stikstof uit dierlijke mest op hun land plaatsen. Maar dan moet de veestapel dus wel tien procent inkrimpen!

Henk Aa, biologisch boer in Heino, is daar woest over. “In de normale bedrijfsvoering heeft een boer altijd tachtig procent van de koeien drachtig. Dat moet wel, om ze melk te laten geven. Dus acht van de tien koeien worden geslacht met een kalf in de buik! En dat mag tot acht maanden in de drachttijd van negen maanden!”

“Het is toch verschrikkelijk dat dat gebeurt in een land waar we het meer en meer over dierenwelzijn hebben? En dat alleen maar om geldelijk gewin. Om die derogatie overeind te houden! En dat terwijl wij als biologische sector niet eens gebruik maken van deze derogatie. Wij houden ons aan strengere fosfaatregels.”

De eerste intekenactie op de massale koeienslacht startte afgelopen maandag. Binnen een dag was de 10-miljoen al overschreven en wordt er geloot welke boeren wel en welke geen subsidie op de slacht krijgen. Belangrijk, want in de tweede ronde wordt niet 1200, maar slechts 800 euro per koe uitgekeerd.

Aa: “Het Rijk en de Rabobank betalen gezamenlijk, omdat ze daarmee boeren van het faillissement willen redden. Maar de Rabobank had beter twee jaar geleden de boeren kunnen waarschuwen dat die uitbreiding tot problemen zou gaan leiden. Want die fosfaatproblemen zag je van ver aankomen, ik roep dat al vanaf 2015. Maar ja, geld… Campina zit er ook bij in met hun lage melkprijzen. Tegelijk hebben die in 2016 de grootste winst ooit behaald.”

Kleine boeren
Aa voorspelt dat door de opkoopactie vooral de kleine boeren de handdoek in de ring gooien. “Die hebben het financieel het zwaarst en hebben nu de kans om toch nog wat geld te verdienen met stoppen. Met als gevolg dat we straks alleen maar meer heel grote boeren overhouden op het platteland. Van die bedrijven van 400 koeien of groter!”

Biologische boeren
Als biologisch boer moet Aa zelf ook terug in de koeienstand. Van 110 naar 100. Voor die tien extra heb ik dertig hectare grond gekocht de afgelopen jaren om alle mest zelf kwijt te kunnen. Maar de pijldatum is van vóór die aankoop. Dat slaat nergens op, maar het is wel zo geregeld.”

Maar Aa gaat dat weigeren. “Bij mij gaan die tien koeien niet naar de slacht. Dat verdom ik.” Hij heeft al uitgerekend wat hem dat gaat kosten. “2400 Euro per maand. Nou, dat moet dan maar.”

Of het anders kan? “Natuurlijk! Laat die derogatie schieten en geef boeren gewoon rustig de tijd in te krimpen. Dan hoeven alleen maar koeien naar de slacht die niet drachtig zijn (gust). En er moet een uitzondering komen voor biologische boeren, want die hebben de fosfaatuitstoot netjes in beheer!”(grondgebonden landbouw!!)

‘Red de drachtige koe’, Aa hoopt dat zijn actie landelijk opgepakt wordt en dat er een tegenbeweging ontstaat tegen het systeem dat maandag van start ging. “Laat de landelijke politiek op weg naar de verkiezingen maar eens laten zien hoe ze echt staan ten opzichte van duurzaamheid en dierenwelzijn.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.