nieuwstraat raalte beter toegankelijk en levensloopbestendig

Zij hebben aandacht gevraagd voor het onderhoud van de straat, vooral omdat er in de Nieuwstraat een steeds groter wordende groep senioren woont. Senioren die ook langer in hun eigen huis willen blijven wonen. Voor de bewoners is het daarom belangrijk dat de toegankelijkheid en het verbruikscomfort van de straat verbetert.  Daarnaast wil de gemeente graag een levensloopbestendige openbare ruimte realiseren en in het kader van duurzaamheid er ook ervoor zorgen dat het hemelwater wordt afgekoppeld. Met het afkoppelen wordt de riolering bij hevige regenval minder belast en hierdoor heeft de straat weer minder wateroverlast.

Na een eerste eigen inventarisatie heeft de gemeente in oktober van het vorige jaar een inloopavond georganiseerd om de bewoners in een vroeg stadium in de plannen mee te nemen. Het doel van deze avond was niet alleen om de bewoners te informeren over de voorgenomen reconstructie voor de Nieuwstraat, maar juist ook om hun reactie en ideeën hierop te horen. Deze reacties zijn in de verdere uitwerking van de plannen meegenomen en zo is er dankzij de grote betrokkenheid van de bewoners een mooie plan voor de reconstructie van de Nieuwstraat gemaakt. Op de inloopavond is ook een bewonerscommissie gevormd die in nauwe samenwerking met de gemeente de plannen verder heeft uitgewerkt.

Op de avond zelf was er na een algemene inleiding over de reconstructie alle gelegenheid voor de bewoners om zich te laten informeren over verschillende onderwerpen:

  • Verkeerskundig: Wat is de onderbouwing van het huidige ontwerp?
  • Duurzaamheid: Informatie over de duurzaamheidsmaatregelendie bij de bewoners thuis mogelijk zijn en eventuele subsidiemaatregelen waarop de bewoners aanspraak kunnen maken
  • Afkoppelen van de woning: wat heeft dit voor gevolgen voor de bewoner en hoe kan dit op het eigen terrein worden gerealiseerd?
  • Wmo: Naast het levensloopbestendig inrichten van de openbare ruimte, ook informatie geven over mogelijke maatregelen in en om de woning

Veel bewoners hebben aangegeven dat ze het prettig vonden om op deze manier ook over andere aspecten dan de reconstructie van hun straat geïnformeerd te worden. Zo heeft de adviseur van het energieloket van Verbeter & Bespaar persoonlijk met veel bewoners gesproken en is ook bij een aantal bewoners thuis geweest om te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparing en daarbij horende subsidies. Dit heeft voor een aantal bewoners tot mooie maatregelen geleid, zie ook de korte interviews op deze pagina’s met twee enthousiaste bewoners.

Groen perkje en afkoppelen

In overleg met de bewoners is een groenplan opgesteld. Er komt een groen perkje aan het begin van de Nieuwstraat. De gemeente zorgt voor het groenplan en de bewoners gaan het perkje onderhouden. De keuze voor het boven of ondergronds afvoeren van het regenwater heeft de gemeente Raalte aan de bewoners zelf overgelaten. Inmiddels zijn de afspraken met de bewoners gemaakt en maar liefst 93% van de woningen wordt afgekoppeld. Dat is van groot belang voor de rioolbelasting bij regenval.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.