natuurlijk huus presenteert voorjaarsprogramma

11 maart: Lezing Ayurveda, 13.30-15.30 uur*
12 maart: Dagcursus Gezonde Moestuin, 9.30-16.00 uur
16 maart: Film Bodemboeren, 20.00-22.00 uur*
1 april: Workshop Eetbare Siertuin, 13.00-15.00 uur*
5 april: Lezing Permacultuur. 20.00 -22.00 uur*
8 april: Workshop Eten uit de vrije natuur (basis), 10-14.00 uur
20 mei: Workshop Eten uit de vrije natuur (gevorderden), 10-14.00 uur

11/3 Ayurveda
Dit is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en op Sri Lanka al meer dan 5000 jaar wordt beoefend en daardoor kan worden bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Ayur betekent ‘leven’ en Veda betekent ‘weten’. Ayurveda is dus in de ruimste betekenis van het woord ‘kennis over het leven’. Een holistisch mensbeeld is hierbij het vertrekpunt. Leefwijze en voeding vormen een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische behandeling.

Een goede gezondheid ontstaat door een juiste balans van drie levensenergieën, die een combinatie zijn van de vijf elementen (water, aarde, vuur, ether en lucht). Onbalans zowel op geestelijk als op lichamelijk vlak leidt tot zwakte en ziekte. Te veel stress of vervuiling van het lichaam liggen doorgaans aan de basis van een groot aantal klachten. Meer evenwicht op geestelijk vlak en het lichaam ontdoen van gifstoffen (slakken), parasieten, schimmels, virussen en schadelijke bacteriën vormen volgens Ayurveda de weg naar een gelukkig en gezond bestaan.

Deze lezing wordt gegeven door dhr Etienne Premdani. Hij heeft tot aan zijn tweede doctoraat geneeskunde gestudeerd aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en daarna overgestapt op de studie Ayurveda in India. Tijdens zijn studie geneeskunde heeft hij eveneens natuurgeneeskunde gevolgd en het orthomoleculaire SOE-certificaat behaald, Chinese acupunctuur en homeopathie bestudeerd.

12/3 Dagcursus Gezonde Moestuin 
Met Janneke Tops. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Het is niet moeilijk: je eigen groenten kweken en heerlijke, gezonde maaltjes uit eigen tuin toveren. Maar enige basiskennis is daarvoor wel belangrijk. Op deze dagcursus leer je van Janneke Tops wat er bij komt kijken om zelf groentes te kweken, hoe je onder ander je eigen moestuin aanlegt en een goede compost maakt. Moestuinieren is een kwestie van beginnen met gezond verstand. En gezond is het, want in je eigen moestuin kweek je natuurlijk ecologisch, zonder bestrijdingsmiddelen.

Als we de cursusdag besluiten heb je een goede basis om komend seizoen gelijk aan de slag te gaan met een eigen plan voor je eigen tuin. De cursus richt zich op beginnende moestuinders, maar de ervaring heeft geleerd dat ook mensen die al moestuinervaring hebben veel opsteken deze dag. Elke deelnemer krijgt een persoonlijk tuinadvies en aan het einde van de dag is er alle ruimte voor persoonlijke tuinvragen.

16/3 Film Bodemboeren 
Met Fransjan de Waard. Vijf eigenwijze Nederlandse boeren doken met een kleine filmploeg letterlijk hun bodem in, en vertellen waarom en hoe zij voortdurend experimenteren en observeren om die duurzamer te beheren. Samen verzetten zij de bakens tot een grondig ‘nieuw bodemverhaal’. Daarin is duurzame voedselproductie meer dan verliezen compenseren en bedreigingen afwenden. Met oude, soms vergeten, en nieuwe, soms verrassende kennis bouwen zij pro-actief aan hun natuurlijke kapitaal: een bruisend bodemleven met voldoende lucht, water, koolstof en mineralen.

Bodemboeren heeft als ‘Soil Farmers’ de GRAND PRIX van het 6e Life Sciences Film Festival in Praag gewonnen! Filmmaker en buurtgenoot Fransjan de Waard is deze avond aanwezig.

1/4 Eetbare siertuin
Met Willy Boogaard, bewoner Aardehuizen Olst. In deze workshop laat je je inspireren over het omtoveren van een siertuin of een openbaar stuk groen tot een sierlijke eetbare tuin. Een tuin waarvan je het hele jaar kunt eten, maar waar je ook lekker kunt ontspannen op een schaduwplek of juist genieten van een zonnig plekje. Met behulp van ontwerpprincipes vanuit de permacultuur ga je werken aan je eigen ontwerp.

5/4 Lezing/workshop Permacultuur
Met Taco Blom. Permacultuurontwerper in binnen- en buitenland. Nog meer samenwerken met de natuur, en zo een eetbaar landschap creëren is zijn passie. Taco is ook de drijvende kracht achter Samenland en diverse andere projecten.
Deze avond is een introductie op Permacultuur. Wat is Permacultuur en wat kun je ermee rondom je huis. De nadruk komt te liggen op het werken met plantengemeenschappen, zodat ziektes voorkomen worden. Hoe kun je dat gemakkelijk zelf doen? Als het weer het toelaat wordt er ook nog praktische aan de slag gegaan.

8/4 Workshop Eten uit de vrije Natuur
In de workshop vertelt Louise Treur kort iets over het eten uit de natuur. Vervolgens gaan we op pad om te leren over wat er te vinden is waar we iets lekker van kunnen maken. Van de verzamelde ingrediënten maken we samen een soepje, een kruidenboter, thee en wat zich verder nog meer voordoet. Deze workshop is zeer geschikt om geïnspireerd te raken en je eerste stappen te zetten in het eten uit de natuur.

20/5 vervolgworkshop voor gevorderden.

Aanmelden kan via info@hetnatuurlijkhuus.nl 

Kosten:
• Met * aangegeven, waardebepaling na afloop door gift in pot;
• Dagcursus Gezonde Moestuin, € 45,00
• Eten uit de vrije natuur, € 25,00

Graag tot ziens bij ’t Natuurlijk Huus in Raalte aan de Hogebroeksweg 25. Kijk voor meer informatie op staging2.hetnatuurlijkhuus.nl of de Facebookpagina.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.