natuurbericht reeen op natuurlijk krachtvoer en spitsmuizen zonder slaap in de ogen

“Onderweg naar de vogelkijkhut slaat een buizerd alarm als ik in de buurt van het nest kom. Ook een Vlaamse gaai, ook wel schreeuwekster genoemd, bemoeit zich er mee. En schreeuwen kunnen ze inderdaad. Het bos heeft flink averij opgelopen door de sneeuwval. Voornamelijk de grotere takken van grove dennen zijn topzwaar geworden en afgescheurd.

 

De onderhoudsstrook achter het hek word druk bezocht door reeën. Onder de eiken scharrelen ze hun winterkostje bij elkaar. Eikels en ook beukennoten zijn een belangrijke krachtvoerbron voor deze herkauwers. In het naastgelegen weiland achter de rietkraag doet een trekker met zodenbemester zijn werk. De vrijkomende geur hoort onmiskenbaar bij het vroege voorjaar.

 

Eenmaal bij de vogelkijkhut tuur ik voorzichtig door de luikjes over het water. Aan de noordkant ligt nog ijs. Helaas, geen watervogels te zien dit keer. Terwijl vogelvrienden aansluiten zien we vlak voor ons zomaar een bezig muisje op het talud. Het is een spitsmuis. Echte muizen zijn bikkelhard, zij houden geen winterslaap.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.