natuurbericht kringloop van het water mooi systeem

Sjaak Bruggeman: “En als je dan zo eens om je heen kijkt met een strak zonnetje en die mooie luchten, staand bij een kolkende rivier, zou je haast vergeten dat we eerder veel neerslag en zelfs storm hebben gehad. De kringloop van het water. Eigenlijk best een mooi systeem…”

“Ik groet de boer en ga de dijk op. Als de grasstenen ophouden ga ik langs de afrastering naar beneden. Eenmaal buitendijks in de soppige uiterwaarden vliegen een paarhonderd kieviten op om iets verderop weer neer te strijken. Een tiental regenwulpen vind de afstand veilig genoeg.
De woeste rivier beneden voert niet alleen het water van de laatste dagen af maar ook opvallend veel maaisel en andere losgeslagen rommel.

Niet alle gevallen neerslag van de laatste dagen stroomt af via greppels, sloten en rivieren. Een deel zal infiltreren in de bodem en is een welkome aanvulling op ons grondwater. Een ander deel zal verdampen via planten, vanuit oppervlaktewater of vanaf het grondoppervlak. Het transport hiervan vind alweer plaats via de mooie witte wolken boven mij. De kringloop van het water.

Bij het spoor ga ik weer naar boven en op de dijk is het nog een klein stukje. Dan snijd ineens een Rottweiler mij de pas af. Tot hier en niet verder! Ik kijk het beest recht in de ogen en loop er met een boogje omheen. Zo doe je dat. Dan pas zie ik het stroomdraadje. Misschien maar goed ook.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.